Srijeda, 21 travnja, 2021

Najnovije upozorenje naučnika: Do 2080. će izumrijeti skoro sve biljne i životinjske vrste

Nemojte propustiti

Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovome stoljeću ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije plinova s učinkom staklenika, izjavili su naučnici nakon proučavanja 50.000 vrsta diljem svijeta.

zemlja1Naučnici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmazovi najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padavina.

Oko 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta vjerojatno će izgubiti više od pola područja s klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije stakleničkih plinova iz elektrana, tvornica i vozila, napisali su naučnici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoni i Srednjoj Americi.

“Klimatske promjene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke”, rekla je Rachel Warren sa Univerziteta East Anglia u Engleskoj.

Međutim, naučnici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projicirani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije plinova s učinkom staklenika dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu padati. Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto.

(Jutarnji.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo