Subota, 23 listopada, 2021

Najopasnije rijeke i jezera za kupanje u BiH: Već pet ljudi ove godine izgubilo život!

Nemojte propustiti

Usljed vrelina i izuzetno visokih temperatura, građani BiH ne biraju mjesta gdje će se osvježiti. Zbog neopreznosti, ali i zanemarivanja znakova “zabranjeno kupanje”, u rijekama i jezerima posljednji mjesec utapanjem je život izgubilo najmanje petero bh. građana.

JezeroVidara-300x218Kako podsjeća, Dnevni avaz, između ostalih, 14-godišnji dječak Ivan Bandić utopio se u rijeci na Mostarskom blatu, Nihad Talić (36) u jezeru Kop u Šićkom Brodu kod Tuzle, dok je Slavko Milićević (58) život okončao u jezeru u Pelagićevu. Srećom, desetak osoba uspjeli su od utapanja spasiti drugi kupači.

Iz Turističke zajednice u BiH apeliraju na sve građane da se isključivo kupaju na predviđenim mjestima za to. Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice u BiH, kazala je spomenutom listu da obilježavanje opasnih jezera i kupališta nije u njihovoj nadležnosti, ali da su sve oznake uredno postavljene.

– Građanima savjetujemo kupanje u bazenima ili jezerima predviđenim za takve stvari. Posebno su opasna jezera nastala u rudarskim površinskim kopovima, jer na takvim mjestima ima mnogo podvodnih struja koja prave vrtloge i opasne su za kupače – kaže Hadžiefendić-Mešić.

Posebno opasno je jezero Kop, u kojem se skoro svake godine ugasi jedan život. No, uprkos tome, na ovom jezeru s ekstremnim dubinama uvijek ima kupača.

S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozoravaju da je većina rijeka na području Federacije zagađena, s obzirom na to da se otpadne vode ispuštaju u vodotoke uglavnom bez ikakvog pročišćavanja. Aida Vilić-Švraka iz Službe zdravstvene ekologije napomenula je da se biološko-hemijsko prečišćavanje otpadnih voda koje se ispuštaju u vodotoke na području Federacije uopće ne vrši.

Kada su u pitanju zagađenja, do štetnih efekata na zdravlje dolazi najčešće po tipu fekalno-oralne infekcije, a osim toga, do infekcije dolazi i preko očiju (konjunktivitis), ušiju, nosa i kože, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Na ovaj način se najčešće oboli od bacilarne i amebne dizenterije i drugih dijarealnih oboljenja, hepatitisa A (zarazne žutice), leptospiroze, gljivičnih i parazitarnih bolesti. Posljednjih godina imali smo pojavu seroznog meningitisa, posebno kod djece koja su se kupala u zagađenim rijekama – dodala je Vilić-Švraka, prenosi Avaz.

(Bh-index/Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo