Utorak, 18 svibnja, 2021

Najpoznatija slučajna otkrića

Nemojte propustiti

Uprkos brojnim istraživanjima i eksperimentima, do velikih naučnih otkrića uglavnom se dolazi slučajno. Njih je, naravno, mnogo, ali među njima, po mišljenju dobro upućenih, preovladava pet najpoznatijih. Kako su pronađeni?

cipsPenicilin je jedan od najvećih i najkorisnijih izuma čovječanstva. Škotski bakteriolog Aleksandar Fleming ga je otkrio slučajno 1928. godine. Radeći sa uzorcima bakterija primijetio je da tamo gdje se uhvatila buđ bakterija više nema. Shvatio je da u buđi postoje supstance koje ubijaju bakterije, pa je tako i pronađen prvi antibiotik.

Mikrovalna peć je otkrivena tako što je Persi Spenser 1945. godine ispitivao magnetor, uređaj koji emituje mikrovalne zrake. Tom prilikom primijetio je da se čokoladica u njegovom džepu istopila. Shvatio je da je za to “kriv” magnetron, pa je svoju teoriju istestirao stavljajući kokice pored uređaja, koje su se iskokale. Na taj način došao je do zaključka da mikrovalno zračenje može da posluži za kuvanje hrane.

Saharin je otkrio Konstantin Fahlberg još 1878. godine eksperimentišući sa katranom. Tom prilikom zaboravio je da opere ruke i tokom večere primijetio je slatkast ukus jela. Upitao je suprugu da li je stavljala nešto posebno u jelo, a kada je ona odgovorila da nije shvatio je da je u pitanju supstanca kojom je vršio eksperimente. Nekoliko godina kasnije patentirao je saharin, vještački zaslađivač slađi od šećera.

Čips je prvi put napravljen još 1853. godine u Saratogi, u državi Njujork. Glavni kuvar u hotelu je stalno kritikovan da je pomfrit koji pravi suviše debeo. Kada su žalbe na njegov rad prevršile svaku mjeru, isjekao je krompiriće tako da su krckali pod prstima. Gosti su se, međutim, oduševili novim receptom, pa je tako čips postao redovna ponuda na jelovniku hotela.

Vijagra je prije dvadesetak godina otkrivena tako što su engleski naučnici u laboratoriji “Fajzer” prvobitno tražili lijek za visok krvni pritisak. Međutim, otkriveni lijek nije mnogo uticao na pritisak, ali je pokazao zanimljiv propratni efekat kod muškaraca, jer je podsticao erekciju. Tako je, zapravo, i nastala vijagra.

(Novosti)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo