Petak, 25 lipnja, 2021

“Najvažnija mi je podrška porodice”: 22-godišnjakinja iz Šekovića razbija predrasude o kamiondžijama

Nemojte propustiti

Ova djevojka je u Zvorniku završila Ekonomsku školu, ali nije našla posao u struci te je dvije godine boravila u Švajcarskoj i nakon toga se vratila u Papraću

Jelena Čabrić, 22-godišnjakinja iz Papraće kod Šekovića nedavno je srušila predrasudu da za volanom kamiona sjede muškarci, a ne krhke djevojke poput nje.

Jelena je, naime, u Zvorniku položila vozački ispit kategorije E te ispunila svoju želju da može voziti kamion sa prikolicom. Sada slijedi prekvalifikacija u srednju školu za vozače, nakon čega će imati položen državni ispit i međunarodnu karticu.

Jelena je iz prvog puta položila kategoriju B, potom C, ali i E.

– Kada napunim 24 godina, steći su pravo da polažem i kategoriju D da mogu voziti i autobuse – kaže Čabrić.

Želja da vozi kamione sa prikolicom i šlepere javila se ranije. Svi u Jeleninoj porodicu bili su vozači, tako da je, kako sama kaže, to vjerovatno genetika.

– Jedan je stric u špediciji već 20 godina i ima položene sve kategorije, a drugi je vozio pet godina kamione, a onda je prešao da vozi autobus. I otac ima položene sve kategorije, ali se nakon nekoliko godina rada i vožnje počeo baviti poljoprivredom i sada vozi samo traktore i druge poljoprivredne mašine – priča Jelena.

Ona je u Zvorniku završila Ekonomsku školu, ali nije našla posao u struci te je dvije godine boravila u Švajcarskoj i nakon toga se vratila u Papraću te trenutno radi u jednom restoranu.

Ona dodaje da je bilo mnogo predrasuda kod njenih poznanika kada je izabrala da postane vozač kamiona.

– Bilo je i negativnih razmišljanja, poput onoga koji će gazda dati ženi da vozi kamion, ali je bilo i pozitivnih primjera ljudi koji su mi dali podršku. Najvažnija mi je, ipak, podrška porodice, jer svi razumiju kakav je to posao – navodi Jelena, prenosi “Avaz”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo