Petak, 25 lipnja, 2021

Najvažniji lideri regije porijeklom iz BiH: Vučić, Milanović, Đilas, Bandić, Jeremić, Tadić …

Nemojte propustiti

Većina danas najvažnijih lidera i političara na zapadnom Balkanu vuku porijeklo, rođeni su ili živjeli na prostorima Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

Bosna je kroz istoriju iznjedrila mnogo velikana i vođa. Tako je i danas.

Foto: AFP
Foto: AFP

Aleksandar Vučić porijeklom iz mjesta Ćipuljići kod Bugojna
Malo je poznato da je aktuelni zamjenik premijera i ministar odbrane Srbije, predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, porijeklom iz mjesta Ćipuljići kod Bugojna, u srednjoj Bosni. Vučićev otac Anđelko je iz sela Čipuljići, a majka Angelina (djevojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini.
Otac Anđelko, kako je zabilježeno u Vučićevoj biografiji, rođen je početkom Drugog svjetskog rata nedaleko od Beograda, jer je njegova majka Dragica, porijeklom iz Šipova, protjerana od Pavelićevih ustaša iz Bugojna. Tada su ubili njenog muža Anđelka, Vučičevog djeda, pradjeda Radeta, stričeve, gotovo cijelu porodicu. Otac Anđelko preživio je jer je bio u majčinom stomaku. Vučića i danas ima u Bugojnu.

Milan Bandić rođen je u zaseoku kod Gruda
Gradonačelnik Zagreba i kandidat na izborima za predsjednika Hrvatske 2009. godine Milan Bandić rođen je u zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima kod Gruda, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a njegovi brojni rođaci, kao i majka, i danas žive u Bosni i Hercegovini.

Dragan Đilas
Malo je poznato da i porodica aktuelnog gradonačelnika Beograda i predsjednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa ima, takođe, korijene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća. Đilasi su, prema predanju, u Bosnu došli iz Istre, da bi kasnije dio njih otišao u Crnu Goru, a bilo ih je i na Kosovu.

Zoran Milanović porijeklom je iz zapadne Bosne
I aktuelni premijer Hrvatske Zoran Milanović porijeklom je iz zapadne Bosne. Milanovićev djed je iz Livna odselio u Sinj, gdje je rođen njegov otac.

Inače, Milanovići su na područje sinjske krajine došli u velikoj seobi koju su ramski franejvci predvodili još 1687. godine. Međutim, neke porodice Milanovića su se, nakon toga, ponovo vratile u BiH i naselile katolička sela uz Livanjsko polje. U telefonskom imeniku zabilježeno je 29 Milanovića iz Livna.

Stanovnici sela Bila, Čosanlije, Prolog i Guber na području Livna i danas tvrde da su svi Milanovići rodbina, te da im je i premijer Hrvatske rod. “Svi su sinjski Milanović iz Livna”, tvrde Milanovićevi rođaci. Iz BiH je porijeklom i Milanovićeva supruga, doktorica Sanja Musić-Milanović. Naime, i njena porodica Musić je hercegovačkog porijekla. Milanović je prilikom jedne posjete Bosni i Hercegovini i sam kazao da je većina Hrvata u Hrvatskoj porijeklom iz BiH.

Boris Tadić ne krije da je rođen u Sarajevu
U Sarajevu je 15. januara 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS). Rodio se u porodici srbijanskog filozofa i člana Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) Ljube Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a porodica je kasnije odselila u Beograd. Tadić je mnogo puta isticao da je rođen i jedno vrijeme živio u Sarajevu.

Đinđić iz Šamca
U Šamcu je 1. augusta 1952. godine rođen i ubijeni srbijanski premijer, pokojni Zoran Đinđić. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, rođen je u istoj kući u Bosanskom Šamcu kao i prvi predsjednik BiH, rahmetli Alija Izetbegović.

Đinđićev otac je kao vojno lice dobio prekomandu u Travnik, gdje je Zoran nastavio školovanje. Đinđić je od 1961. do 1969. godine u Travniku pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon dva razreda gimnazije u Travniku, Đinđić se s porodicom preselio u Beograd, gdje je nastavio školovanje.

Majka Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci
Mileva, rođena Mršić, majka predsjednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci kod Dubice, gdje je Jovanović naslijedio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda kod Dubice, koju je gradio Mirko Mršić, Čedomirov ujak.

Jovanović je kao dijete dolazio u rodni kraj majke Mileve, ali i nedavno kada je, navodno, htio obići imanje.
Iz Bosne i Hercegovine je i Jovanovićeva supruga Jelena, koja je rođena i odrasla u Nevesinju. Njen otac Mijat Savić bio je ljekar u Nevesinju od 1978. do 1982. godine, a od 1982. godine do početka rata bio je aktivan u Mostaru. Od 1992. do 1994. godine radio je u Ratnoj bolnici u Nevesinju.

Vuk Drašković djetinjstvo proveo u BiH
Iako je rođen u Vojvodini, i lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković djetinjstvo je, takođe, proveo u BiH. Оsnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku.

Nemanja Šarović
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović po ocu je iz Hercegovine. Naime, njegov otac Blažo rođen je u Gacku.

Uticajnih Bosanaca i Hercegovaca ima i u svijetu

Takođe, bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Vuk Jeremić ima bosanske, krajiške korijene. Njegov pradjed i prabaka su Nurija i Devleta Pozderac.

Nurija Pozderac imao je osmero djece, četiri sina i četiri kćeri. Dvojica sinova, Hamdija i Hakija, bili su Jugoslaviji važni bosanskohercegovački političari 80-ih godina prošlog vijeka. Njihova sestra Sadeta Pozderac, koja je živjela u Beogradu i bila direktorica Prve beogradske gimnazije, udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu. Kćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka.

Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da “jeste Srbin i pravoslavac, ali da je ponosan i na “svoje bošnjačko porijeklo'”.

Početkom jula pažnju svjetske javnosti izazvao je Ed Husić, čiji roditelji su porijeklom iz BiH. Husić, koji je 2010. godine izabran za poslanika u Parlamentu Australije, položio je zakletvu na funkciju premijerovog sekretara za parlament stavljajući ruku na Kur’an.

Dr. Arminka Helić, rodom iz Bosne, veoma je uticajna u Londonu. Ona je viša savjetnica i zamjenica šefa kabineta ministra vanjskih poslova Velike Britanije Viliama Hejga. Helić, kćerka Džemke i Rasima Helića iz Gračanice, u Tuzlanskom kantonu, je kao izbjeglica došla u Englesku, završila je niz prestižnih škola i fakulteta. Britanski mediji često napominju kako Helić, inače vanjskopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, ima veliki utjecaj na Hejga.

Na listi onih koji imaju bh. porijeklo je i bivši kontroverzni guverner američke savezne države Ilinois, Rod Blagojević, koji izdržava 14-godišnju kaznu za korupciju. Njegova majka Mila Govedarica je iz Gacka.
Anesa Kajtezović, koja je rođena u Velikoj Kladuši, zastupnica je Demokratske stranke u Predstavničkom domu države Ajova od 2010. godine, kada su održani izbori za parlament ove američke države.

Izvor: Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pogledajte incident u Narodnoj skupštini RS-a: Spriječili Vukanovića da priđe Šuliću

Vukanović je Šuliću rekao “prekini”, nakon čega Šulić daje pauzu od pet minuta. Potom Vukanović prilazi Šuliću, a drugi...

Možda vas zanima i ovo