Nedjelja, 3 ožujka, 2024

“Najveća i najskuplja” afera u BiH: Banka lividirana, novac nestao, krivac – pokojni vlasnik

Preporučeno

Optužnica je teretila Slavicu Injac da je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom, ali da i pored toga nije preduzela ništa, mada je to bila dužna, da reaguje

Bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavica Injac oslobođena je pred Okružnim sudom u Banjaluci optužbi za nesavjestan rad u službi u slučaju propasti nekadašnje bijeljinske „Bobar banke“. Po izlasku iz sudnice izjavila je da je „ovakvu presudu očekivala šest godina“.

Potom se zahvalila svom advokatu advokatu Vladi Adamoviću riječima: “Najteže je braniti one koji nisu krivi”. Adamović je u završnoj riječi naveo da je od samog početka slučaj imao „političku konotaciju“, te da je otvoren kao „lov na Dodika“. Krajni pravosudni epilog o „lovu“ mogao bi da glasi: „vuk/vučica siti, ovce ošišane“.

Optužnica je teretila Slavicu Injac da je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da “Bobar banka” posluje s velikim kreditnim rizikom, ali da i pored toga nije preduzela ništa, mada je to bila dužna, da reaguje. Prema optužnici zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a „Bobar banka“ je propala, zbog čega su oštećeni brojne firme, opštine i fondovi, piše Žurnal.

Upravo se čita:  Objavljen snimak vožnje: Pogledajte kako je vozač slupao skupocjenog BMW-a u Sarajevu

Slavica Injac je tokom suđenja za propast „Bobar banke“ krivila isključivo pokojnog vlasnika Gavrila Bobara, pravdajući se da nije imala informacije o tome da banka loše posluje.

Žurnal je još februaru 2011. godine objavio da je „Bobar banka“ nelikvidna i da opstaje zahvaljujući isključivo činjenici da budžetski korisnici drže sredstva na njenim računima. Tada smo objavili i da je IRB RS preko „Bobar banke“ dala desetine miliona maraka kredita, uglavnom klijentelističkim firmama, bliskim vladajućem establišmentu. Kada smo mi imali takve informacije, nemoguće je da ih nije imala tadašnja direktorica Agencije za bankarstvo RS.

Upravo se čita:  Lidija poslije šest godina upoznala roditelje svoje donorke Lejle

Injac je, međutim, donijela odluku da likvidira „Bobar banku“, tek nakon smrti Gavrila Bobara 30. septembra 2014. godine. Agencija za bankarstvo RS je potom uvela prinudnu upravu nad bankom, a onda u decembru 2014. godine donijela i odluku o lividaciji banke.

Injac je očigledno smatrala da će se „pokopavanjem“ banke, nakon što je pokopan i njen vlasnik, pokopati i sve ono što se dešavalo u i preko ove banke. Sudeći po presudi Okružnog suda Banjaluka, imala je dobre procjene. Sav teret propasti „Bobar banke“ sada je svaljen na pokojnog Gavrila Bobara, nekadašnjeg visokog funkcionera SNSD-a i bliskog prijatelja Milorada Dodika. Mrtva usta ne govore, a pokojnika niti je branio niti će ga braniti.

Slavica Injac je poziciju direktorice Agencije za bankarstvo RS dobila kao osoba od najvišeg povjerenja Milorada Dodika, s jasnim ciljem – da bi Dodik preko nje kontrolisao skoro sav bankarski sektor u RS. Injac je ostala bez funkcije nakon što je protiv nje i još 15 osoba Tužilaštvo BiH u martu 2017. godine podiglo optužnicu, prema kojoj se ta grupa teretila da je djelovala „kao zločinačka organizovana grupa, koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM, za koliko je oštećena ’Bobar banka’“.

Upravo se čita:  Nakon Solaka i Hodžića: Ni Novaliću se ne ide u zatvor

Potom je slučaj Slavice Injac razdvojen od ostalih optuženih, pa je njen predmet, navodno zbog bolesti, prebačen na Republičko javno tužilaštvo u Banjaluku, dok se ostalima sudi pred Sudom BiH. Republičko tužilaštvo je izmijenilo optužnicu Tužilaštva BiH, pa je Injac „izbačena“ iz „zločinačke organizovane grupe“ i teretila se tek za „nesavjesno poslovanje“. „Najveća i najskuplja“ afera u BH, kako se nazivao slučaj „Bobar banke“, završena je oslobađajućom presudom za Slavicu Injac. Tako očekivano kada je u pitanju pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas