Petak, 25 lipnja, 2021

Najveći bankrot u historiji SAD-a: Detroit pokleknuo pred krizom

Nemojte propustiti

Američki grad Detroit u četvrtak je podnio zahtjev za bankrotom, što predstavlja najveći gradski bankrot u američkoj historiji, javili su lokalni mediji.

detroitDetroit, opterećen s više od 18 milijardi dolara duga, postao je najveći grad u američkoj historiji koji je podnio zahtjev za bankrot, naveden u peticiji na 16 stranica koja je podnesena Američkom likvidacionom sudu u Detroitu, prenosi Xinhua.

Guverener Michigana Rick Snyder ovlastio je Kevyna Orra, stečajnog upravnika Detroita, da podnese zahtjev za bankrotom, rekavši da je jasno da se finansijska kriza u Detroitu ne može uspješno riješiti mimo takve procedure, i da je to jedina razumna alternativa koja im je dostupna.

Kevina Orra, eksperta za bankrote, angažovala je država Michigan u martu da izvuče Detroit iz fiskalne katastrofe i da podnese zahtjev za bankrot pred saveznim sudom.

Snyderov ured planira održati u petak ujutru konferenciju za novinare u zgradi Maccabees u centru Detroita, gdje je guverner objavio plan finansijskog spašavanja Detroita 1. marta.

Ako zahtjev za bankrot bude prihvaćen, finansijska sredstva grada Detroita mogla bi biti zaplijenjena da se osiguraju sredstva za otplatu duga.

Kako je javio NBC News, brojni faktori, prije svih nagli pad broja stanovnika i porezne osnovice, krivci su za finansijsku krizu u Detroitu.

Stanovništvo Detroita, koje je u 1950-im godinama iznosilo 1,8 miliona ljudi, sada jedva prelazi cifru od 700.000 građana. Veći dio srednje klase i brojne firme napustili su Detroit, noseći sa sobom dolare kojima su plaćali poreze.

Izvor: Fena

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo