Petak, 22 listopada, 2021

Najveći pad cijene nafte od novembra

Nemojte propustiti

Sirova nafta je sinoć pojeftinila, zbog lošijih od očekivanih ekonomskih pokazatelja u Kini i najave da će SAD možda ukinuti program stimulisanja ekonomskog rasta.

Ilustracija
Ilustracija

U zaključnom poslovanju na vodećoj evropskoj berzi za promet te sirovine u Londonu, nafta je pojeftinila bezmalo četiri dolara po barelu, što je najveći pad naftnih kotacija na tom tržištu od 7. novembra minule goidne.

Nafta je na glavnoj američkoj berzi u Njujorku je takođe znatno pojeftinila – za 2,84 dolara – ali su kotacije te vitalne sirovine jutros, na oba pomenuta tržišta, stabilne s tim što u Njujorku variraju u uskom rasponu od 95,40 dolara po barelu, dok ista količina na londonskom tržištu trenutno vrijedi 102,64 dolara.

Tržišni ekspert Viktor Šum, izvršni direktor kompanije IHS Parvin i Gerc u Singapru, smatra da trenutno na naftnom tržištu nema faktora koji bi mogli da bitnijne podstakli rast cijena te sirovine.

Šum kaže da se opadajuća tendencija na tržištu nafte može nastaviti i u narednom periodu, imajući u vidu situaciju na globalnim efektnim berzama, posle najave američke emisione banke da će možda već od jeseni umanjiti, a iduće godine sasvim i obustaviti, stimulativni program za podsticanje privredne aktivnosti.

Lošiji od očekivanih podaci o kretanjima u kineskoj prerađivačkoj industriji takođe negativno utiču na cijene nafte, jer se Kina sada smatra, zbog visokog privrednog rasta u ogromnog uvoza raznih sirovina, ključnim motorom globalnog ekonomskog oporavka.

Junski HSBC indeks nabavki za potrebe proizvodnje opao je u Kini više nego što se očekivalo – na 48,3 poena – što je najniži nivo tog pokazatelja od septembra protekle godine.

Analitičari navode da pad tog indeksa ispod granice od 50 poena ukazuje na stagnaciju i pad privredne aktivnosti, dok vrijednost istog indikatora veća od navedene granice znači da je ekonomija u ekspanziji.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo