Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Nakon 1058 dana Austrija ukida sve korona mjere: ‘Korona više neće biti bolest koju treba prijaviti nadležnima’

Autor:GPM

Nemojte propustiti

Austrija bi se trebala vratiti u “normalan rad” 30. juna . Sve posebne odredbe za koronu prestaju na današnji dan.

Korona više neće biti bolest koju treba prijaviti, sva posebna pravila i odbori za pandemiju bit će ukinuti. Obaveza nošenja maski u bolnicama i domovima prestaje 30. aprila.

1058 dana nakon prve konferencije za novinare 10. marta 2020. – u to vrijeme još s kancelarom Sebastianom Kurzom i ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom – tirkizno-zelena koalicija odlučila je danas ukinuti sve mjere Covida. Ministar zdravlja Johannes Rauch (Zeleni) i ministrica kancelarija Karoline Edtstadler (ÖVP) objavili su u srijedu, nakon Vijeća ministara, mapu puta za izlazak iz režima pandemije, piše GPM.

Austrija bi se trebala vratiti u “normalan rad” 30. juna . Sve posebne odredbe za koronavirus prestaju na današnji dan.

  • Sars-CoV-2 tada više nije bolest koju treba prijaviti
  • Ovim se također završavaju trenutno važeća ograničenja saobraćaja za osobe koje su pozitivno testirane, kao što je zahtjev za individualnom maskom.
  • Zahtjev za maskom u osjetljivim područjima kao što su bolnice i starački domovi prestaje da važi 30. aprila, na dan kada ističe Uredba o mjerama Covid-a.
  • Pravila za izuzeće rizične grupe takođe se završavaju 30. aprila.
    Svi timovi i komiteti za upravljanje kriznim situacijama Corona će biti raspušteni 30. juna.
  • Vakcinacije, testovi i izdavanje Covid lijekova treba da se prebace u normalan zdravstveni sistem, a trenutno su u toku pregovori sa zdravstvenim osiguravajućim kućama i komorama. Cilj je da ove mjere ostanu besplatne, ali “više neće biti pet PCR i pet antigenskih testova za svaku osobu u ovom obliku”

“Moramo se vratiti u normalan način rada”

“Pandemija ide, virus ostaje”, rekao je Rauch. Završetak mjera, uključujući ukidanje Zakona o mjerama Covid-a, proći će kroz uobičajeni parlamentarni put inkluzivne procjene. “Tokom pandemije često su se morale donositi brze odluke – sada mi je važno da se i ovdje vratim na normalan način rada.” Do kraja mjera predstoji revizija zakona o epidemiji, koji suštinski proizlazi iz monarhije.

Čak i nakon prestanka obaveze izvještavanja o koroni, trebalo bi da postoji pregled toka pandemije u Austriji, poručili su iz Vlade. Ovo treba postići kroz „miks“ evaluacije otpadnih voda iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i analize PCR uzoraka. Monitoring otpadnih voda proširen je na način da je, prema podacima Ministarstva zdravlja, obuhvaćeno znatno više od polovine stanovništva.

“Mogu tvrditi za sebe i za sve ostale da su političari uvijek djelovali prema svom najboljem znanju i uvjerenju”, kaže Edtstadler. Uskladiti slobode i zdravlje oduvijek je bilo teško. Da, naravno da je bilo grešaka, kaže Rauch – “gledajući unazad, zatvaranje škola je bilo pogrešno, izgubili smo mnogo djece”, rekao je ministar.

Sve u svemu, “dobro smo prošli kroz ovu krizu”, kaže Edtstadler. Debata o mjerama – posebno o zahtjevu za neuspješnom vakcinacijom – nesumnjivo je dovela do polarizacije. „Vrijeme je da zatvorimo ovo poglavlje“, rekao je ministar.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo