Utorak, 28 rujna, 2021

Nakon 24 godine pronašao dječaka kojeg je upoznao u ratnom Visokom

Nemojte propustiti

Zahvaljujući društvenim mrežama i angažmanu novinara lokalnog visočkog portala, jedan kanadski vojnik, koji je u Visokom boravio 1994., nakon 24 godine stupio je u kontakt s dječakom kojeg je upoznao u tom gradu, a s kojim mu je jedina poveznica bila zajednička fotografija. Džastin Fraj (Justin Frye) 1994. je služio u jedinici UNPROFOR-a u tada ratom zahvaćenoj Bosni.

– Živio sam u Visokom, sjeverozapadno od Sarajeva. Naš kamp zvao se CANBAT 2. Jedna od mojih odgovornosti bilo je i osiguravanja sletišta za helikoptere UN-a. Pored samog sletišta bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada smo ga osiguravali, iz tih kuća na ogradu je dolazio jedan mali dječak. Ubrzo sam se sprijateljio s njim, njegovo ime bilo je Amir. Počeo sam donositi neke slatkiše Amiru. Moja mama također je poštom slala stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat. Sjećam se koliko je samo bio uzbuđen zbog tog sata – napisao je Džastin na svom Facebook profilu, nakon što je saznao da je Amir živ, da je sad već odrastao čovjek i roditelj i da živi u Švedskoj.

Iako u ratno vrijeme nije bilo mobitela ni digitalnih fotoaparata, on je uspio napraviti fotografiju s Amirom. Kasnije je kanadski vojnik, kako kaže, često razmišljao o BiH i o Amiru, koji mu je postao simbol tog perioda života.

– Uvijek sam čuvao njegovu sliku. Često sam se bavio mišlju da ga pronađem i vratim se u Bosnu – napisao je Džastin na Facebooku.

Džastin i Amir vrlo brzo su se povezali putem društvenih mreža, a prema svemu sudeći, slijedi ponovni susret, ali ovaj put u mnogo ljepšem ambijentu od onog ratnog. Na Džastinove riječi na FB-u, reagirao je i Amir Bajramović.

– Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smijati se, jedan divan vojnik i prije svega čovjek nasmijavao je lice jednog malog dječaka. Danas taj dječak ima 32 godine, i postao je otac, a svoje dijete učit će da bude dobra osoba kakav je Džastin. Nije lako bilo biti čovjek u vremenu ratnog ludila, gdje je i tvoj život bio također ugrožen. Ali, za Džastina to nije bio problem! Zato mi je drago da smo se nakon 24 godine ponovno povezali – navodi Bajramović.

– Dragi moj prijatelju, želim tebi, tvojoj mami i cijeloj tvojoj porodici čitav svijet sreće i hvala vam na svemu što ste učinili za mene i svu drugu djecu – napisao je Amir na svom Facebook profilu, gdje je, naravno, označio i Džastina, kao i njegovu majku, a zajedno su dobili brojne pozitivne komentare.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo