Utorak, 15 lipnja, 2021

Nakon 50 godina otvorena nova rudnička jama u Kaknju

Nemojte propustiti

Povezivanjem transportnog i ventilacionog niskopa, završeni su radovi na otvaranju jame “Begići-Bištrani”, koja postaje novi podzemni proizvodni kapacitet Pogona “Haljinići” Rudnika mrkog uglja u Kaknju.

Kakanj-rudnikSvečanom činu probijanja veznog hodnika u jami Begići, osim Uprave Rudnika Kakanj, bili su prisutni Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH te Uprava i Nadzorni odbor ovog preduzeća. Radovi na otvaranja nove jame „Begići Bištrani“ počeli su u junu 2010. godine, kada je investicijom Rudnika „Kakanj“ odrađena prva faza koja je podrazumijevala izgradnju infrastrukturnih objekata na površini.

Prošle godine, u oktobru, počeli su radovi na otvaranju transportnog i ventilacionog niskopa, a u aprilu ove godine, na 325 metru transportnog niskopa stiglo se do ugljenog sloja. Transportni, ventilacioni i vezni niskop imaju ukupnu dužinu 618,5 metara. Radove na njihovom otvaranju, izvodila je firma DEELA d.o.o. iz Kaknja, pod nadzorom stručnjka iz Rudnika „Kakanj“, a iz sredstava dokapitalizacije.

Nova jama „Begići-Bištrani“ je zamjenski kapacitet, za sadašnja eksploataciona polja u jamama Pogona „Haljinići“. Dalji radovi, narednih 12 mjeseci, podrazumijevat će proizvodnju sa pripremnih radilišta, kojima se treba, rudarskim rječnikom rečeno, okonturiti eksploataciono polje za široko čelo.
Preduzeće Elektroprivreda BiH je do sada u otvaranju niskopa, izradu jamskih prostorija, kompresorsku i trafo stanicu u okviru dokapitalizacije RMU Kakanj uložila preko 2,7 miliona maraka.

Izvor: Kakanj-x

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo