Nakon "Aluminija" i Elektoprivreda HZHB pred kolapsom | | Bh-index

Nakon “Aluminija” i Elektoprivreda HZHB pred kolapsom

Izdvojeno    Datum: 19.07.2019.    
Autor: Redakcija


EP HZHB navodno će se uskoro kreditno zadužiti kako bi isplatila struju koju je otkupila za Aluminij od Hrvatske elektroprivede

Najviše duga je prema Elektroprivredi HZHB kojoj ugašeni “Aluminij” duguje preko 293 miliona maraka za isporučenu električnu energiju.

Elektoprivreda HZHB dugove potražuje i tužbama, no sada ima i većih dodatnih problema.

Naime, navodno će se EP HZHB uskoro morati kreditno zadužiti kako bi isplatila struju koju je otkupila za Aluminij od Hrvatske elektroprivede. Radi se o cca 65 miliona KM, pišu Vijesti.ba.

Radi se inače o Elektroprivredi koja ne uplaćuje niti jednu KM dobiti u budžet FBiH. Za razliku od javnih preduzeća sa sarajevskom adresom, mostarska EP HZHB redovno Vladu FBiH obavijesti da nema akumulirane dobiti i da se Odlukom Skupštine društva tekuća dobit raspoređuje za pokriće gubitaka iz ranijih godina.

No potkraj 2018.godine situacija je bila nešto drugačija. Elektroprivreda HZHB poslovala je sa 20 miliona KM dobiti, ali je odlučila da novac ne uplati u federalni budžet. Umjesto toga, radnicima su, suprotno kolektivnom ugovoru, isplaćivane naknade, optreminine, božićnice i slično kako dividende ne bi bile isplaćene.

Interesantno, HDZ je kao politička partija u prethodnom periodu potpuno kontrolisala i kontroliše “Aluminij” i Elektroprivredu HZHB u skladu sa svojim interesima ne vodeći računa o Federaciji BiH. Osim kada u tim kompanijama nestane novca, pišu Vijesti.ba.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.