Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Nakon burne rasprave, Bundestag odlučio: Njemački vojnici dolaze u BiH

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Njemački vojnici u Bosni i Hercegovini bit će raspoređeni u okviru operacije EUFOR Althea.

Nakon prilično zanimljive rasprave, zastupnici njemačkog Bundestaga pojedinačnim tajnim glasanjem usvojili su odluku o slanju kontigenta od 50 vojnika u Bosnu i Hercegovinu.

Za odluku je glasalo 518 zastupnika, 96 je bilo protiv, dok su tri zastupnika bila suzdržana.

Njemački vojnici u Bosni i Hercegovini bit će raspoređeni u okviru operacije EUFOR Althea.

Glasanje u Bundestagu uslijedilo je na osnovu zahtjeva Vlade SR Njemačke, koja je cijenila da će tako dodatno doprinijeti miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine”, navodi se u odluci.

Tokom rasprave većina zastupnika istakla je da se Bosna i Hercegovina nalazi u najvećoj postratnoj krizi i da Njemačka mora preuzeti dio odgovornosti za očuvanje mira. Također, i izbori u oktobru su uzeti u obzir, s obzirom da je za njihovo održavanje potrebno osigurati mirno okruženje. Posebno su istaknuti secesionizam i retrogradne politike Milorada Dodika i predstavnika RS, te politika HDZ-a i Dragana Čovića kojim traže ekskluzivitet u političkom predstavljanju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo