Petak, 17 rujna, 2021

Nakon burnih reakcija povodom izjava visokog predstavnika, oglasili se iz OHR-a: Christian Schmidt nije stao na ničiju stranu

Autor:N1

Nemojte propustiti

Danas je u zgradi Delegacije EU u BiH održan i sastanak ambasadora EU s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije stao na ničiju stranu već je govorio o situaciji i opisao različite stavove”, kazali su za N1 iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Televizija N1 uputio je upit OHR-u tražeći od visokog predstavnika da prokomentira posljednje izjave koje su uzburkale bh. javnost te da li te izjave/stavovi govore u kom smjeru se trebaju vršiti pregovori o izmjenama Izbornog zakona. Također, pitali smo da li visoki predstavnik smatra da BiH treba ići putem još jače konstitutivnosti umjesto građanskog uređenja kao i to da li je istina, što su pojedini mediji objavili, da bi OHR mogao utjecati na pregovore o Izbornom zakonu i u kontekstu toga da zagovara ograničavanje mandata na dva?

“Visoki predstavnik je u nedjelju, 5. septembra, sudjelovao na Konferenciji Njemačkog atlantskog društva, koja je imala za cilj upoznati sudionike s posebnim karakteristikama političkog i izbornog sistema BiH kako bi se dobila podrška za BiH. Visoki predstavnik je zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva Komšiću koji je dao značajan doprinos ovoj konferenciji svojom izjavom putem video linka. Visoki predstavnik je govorio o situaciji i opisao različite stavove, pri čemu je napomenuo da su trenutni razgovori o reformi izbornog zakona teški. On nije stao ni na čiju stranu, a predložio je da se zajednički radi kako bi se na vrijeme započeli razgovori o zakonu ili izmjenama zakona, prije održavanja izbora 2022. godine. Visoki predstavnik poziva zakonodavna tijela u BiH da provedu preporuke ODIHR/GRECO -a i Venecijanske komisije i prezentiraju paket izbornih reformi koji je u skladu s demokratskim principima i odlukama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore. Svaki zakon treba poštivati principe Općeg okvirnog sporazuma za mir”, navodi se u odgovoru Ureda visokog predstavnika u BiH za N1.

Podsjetimo, danas je u zgradi Delegacije EU u BiH održan i sastanak ambasadora EU s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem. Nakon sastanka, Komšić je kazao da je ponovio svoj stav o izjavama Schmidta i naveo kako je Vlada Njemačka kazala da ne mijenja svoju politiku prema BiH niti milimetra.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik Bosnu i Hercegovinu ne smatra svojom državom, a plaću prima od novca bh. građana

Milorad Dodik, ne propušta priliku da se odriče BiH. Iste one zemlje u kojoj živi, gdje mu je imovina...

Možda vas zanima i ovo