Subota, 1 listopada, 2022

Nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija: Uhapšene su četiri osobe, poznato i zbog kojih krivičnih djela

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta BiH i Mostara, realizovali operativnu akciju i izvršili pretres stambenih objekata, lica i pokretnih stvari na sedam lokacija.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, slobode su lišena četiri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Organizirani kriminal”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, “Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene” i “Pranje novca”, propisana Krivičnim zakonom BiH, zatim krivično djelo “Pripremanje krivičnog djela”, u vezi sa krivičnim djelom “Ubistvo”, propisana Krivičnim zakonom FBiH, te krivično djelo “Falsifikovanje isprave”, propisano Krivičnim zakonikom RS.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

– Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku i to: mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija, navedeno je u saopćenju SIPA-e.

Operativna akcija je realizovana po Naredbi Suda BIH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa OSA BiH, MUP RS, Policijom Brčko distrikta BiH i MUP HNK.

Aktivnosti se provode u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo