Subota, 28 siječnja, 2023

Nakon Dodikovih prozivki, oglasili se iz EUFOR-a i lideru SNSD-a poslali poruku: Nastavljamo sa izvršavanjem zadataka

Nemojte propustiti

– EUFOR će nastaviti da izvršava svoje zadatke nepristrasno i da se prema svim građanima BiH odnosi s poštovanjem i na jednak način, istakao je Wessely.

Anton Wessely, komandant EUFOR-ovih snaga u Bosni i Hercegovini, reagovao je na današnje izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Komandant EUFOR-a ističe kako je jako razočaran današnjim izjavama Milorada Dodika.

– Kao vojnik i komandant snaga EUFOR-a nemam namjeru da učestvujem u političkim pitanjima, međutim jako sam razočaran određenim izjavama datim u javnosti u vezi EUFOR-a, rekao je Wessely aludirajući na izjave lidera SNSD-a.

Poručio je kako će EUFOR ostati posvećen našoj zemlji i njenoj evropskoj budućnosti, koja će voditi prema prosperitetu svih bh. građana.

– Stoga osjećam da je važno iskoristiti ovu priliku i ponoviti da EUFOR ostaje 100 posto posvećen BiH i evropskoj budućnosti koja će neizbježno voditi ka prosperitetnijoj budućnosti svih građana BiH. EUFOR je nepristrasna, sposobna vojna snaga koju cine vojnici iz 19 država koji rade zajedno sa našim partnerima u BiH, kazao je on.
Naglašava kako će EUFOR nastaviti izvršavati svoje zadatke, a Dodik očigledno u vezi sa tim neće moći poduzeti bilo šta.

– EUFOR će nastaviti da izvršava svoje zadatke nepristrasno i da se prema svim građanima BiH odnosi s poštovanjem i na jednak način, istakao je Wessely.

Govoreći o dolasku dodatnog kontingenta vojnika u BiH, Wessely kaže da je to urađeno zbog pogoršane situacije u svijetu.

– To smo uradili kako bi snage EUFOR-a u zemlji mogle pružiti brzu i efikasniju podršku svim našim partnerima u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. To osoblje je sa sobom donijelo potrebnu vojnu opremu kako bi mogli efikasno izvršavati dodijeljene zadatke, a građani BiH imali više pouzdanja u pogledu sigurnosne situacije u zemlji, zaključio je on.

Podsjećamo, Dodik je danas kazao da je pogriješio što je podržao produžetak EUFOR-ove misije u BiH. Lider SNSD-a je rekao da je EUFOR izgubio povjerenjem “bespotrebnim paradiranjem” po ulicama.

Dodao je kako neće podržati nastavak provođenja misije Althea, te da je “sa EUFOR-om u BiH završeno ove godine”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo