Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Nakon događaja u Rusiji i Kubi – Meteorit kod Doboja preko noći postao atrakcija

Preporučeno

Ljudi u ovom naselju, ali i svi koji putuju regionalnim putem Doboj – Modriča bace pogled, a mnogi svrate da vide čudo o kojem se priča. Mnogi se pored jajastog kameno-metalnog tijela slikaju i za uspomenu, piše Dnevni avaz.

Kostajnica kod Doboja: Mnogi se pored meteorita slikaju za uspomenu
Kostajnica kod Doboja: Mnogi se pored meteorita slikaju za uspomenu

– Meteorit je, prema pričama najstarijih mještana Kostajnice koje se prenose s koljena na koljeno stotinama godina, nakon što je pao i napravio veliki krater, iz zemlje virio manjim dijelom. Niko ga nije ni uspio izvaditi, jer je težak oko osam tona. Ali, nakon dešavanja u Rusiji, od subote ujutro svi dolaze da ga vide – kaže Dimšo Tatić, vlasnik obližnjeg kamenoloma, kako ga citira Avaz.

Tatić je svojevremeno bio voljan meteorit na kojem se jasno vide metalne tačkice prečnika tri puta tri centimetra ustupiti nekom od muzeja u Bosni i Hercegovini, jer je smatrao da ovako rijetkog primjerka nema u našoj zemlji.

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

U to vrijeme interesiranja za preuzimanje metorita nije bilo. Danas ga, kaže, ne bi dao ni za kakav novac, piše list.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas