Petak, 21 siječnja, 2022

Nakon godina učenja i truda: Ljekar Nebojša Stanojević (42) godinama prodaje na pijaci

Nemojte propustiti

U evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu nalazi se 61 ljekar.

ljekariMeđu njima je i četrdesetdvogodišnji Nebojša Stanojević, koji kaže da je između volontiranja i pijace izabrao drugu opciju, jer jedino tako može da izdržava porodicu.
Nebojša Stanojević kaže za B92 da nije izgubio nadu da se zaposli u struci.
“Nešto kada učite tolike godine, toliko neprospavanih noći, teško je sebi reći nećeš nikada raditi u struci”, kaže Stanojević.
Ovako svoju priču počinje Nebojša Stanojević, ljekar iz Kraljeva, koji više od deset godina prodaje frotirski program na pijaci u tom gradu. Tako se i školovao, kaže ovaj otac troje djece. Dok se poslu u struci nada, i to već četiri godine, od pijace ne odustaje jer, kako kaže, od volontiranja ne može da izdržava porodicu.
“Čak sam htio da idem da pitam negdje da me prime i sa srednjom školom, jer ja sam laborant mikrobiologije, ni to mi ne bi smetalo. Jer, znate, ovdje provodite vrijeme na minusu, ljeti na plus 40, sve to zdravlju pravi velike probleme”, naglašava Stanojević.
Pored Nebojše, na posao čeka još 60 kraljevačkih ljekara. U Zdravstvenom centru Studenica kažu da su ove godine primili sedam ljekara sa polovinom radnog vremena.
“Sa kriterijumima koje smo primijenili, mi smo primili mlade doktore. Ja odavde sada ne vidim novi konkurs na vidiku. Čekamo prirodni odliv. Jednostavno, sva mjesta su popunjena po kadrovskom planu”, kaže dr Zvonimir Veselinović, direktor ZC “Studenica”.
I dok u Zdravstvenom centru najavljuju da bi u narednoj godini mogli da prime najviše tri do pet ljekara, onima koji čekaju prvo zaposlenje ostaje da volontiraju. S druge strane, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu su da redovno informisani o potrebama za medicinskim osobljem drugih zemalja.
Pored ljekara, posao nema i 40 stomatologa, a zajedno čine grupu onih koji na posao čekaju u prosjeku 20 mjeseci, ali i do četiri godine. Najviše nezaposlenih visokoškolaca u Kraljevu je, međutim, ekonomske struke, i to njih 300, a nadležni kažu da bi taj broj mogao da smanji jedino oporavak privrede.

Izvor: B92

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo