Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Nakon izbora 2014.: Razmišlja se o ujedinjenju dva HDZ-a

Nemojte propustiti

Delegat u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ Ivo Tadić rekao je da se razmišlja o mogućnosti ujedinjenja HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

“Mišljenja sam da se to, vjerovatno, neće desiti do idućih izbora. Neke stvari će naravno i vrijeme pokazati”, rekao je Tadić za sarajevsko “Oslobođenje“.

Prema njegovim riječima, odnosi dva HDZ-a su korektni i jačaju se preko Hrvatskog narodnog sabora, tako da partnerska saradnja funkcioniše na obostrano zadovoljstvo.

Komentarišući održivost parlamentarnih većina na nivou FBiH i BiH, Tadić kaže da je teško bilo šta pretpostaviti kako će ti procesi ići i u kojem smjeru.

“Sigurno je da se neće ništa značajno desiti do predstojećih izbora. Bilo bi najvažnije da se postigne dogovor o odluci `Sejdić-Finci`, Ustavu BiH i Izbornom zakonu. Ako toga ne bude, vrata Evrope će biti zatvorena“, smatra Tadić.

Foto: Večernji.ba
Foto: Večernji.ba

On smatra da se pitanje pozicije Hrvata u FBiH i u BiH mora riješiti izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona, ako se želi da BiH napravi iskorak ka EU.

Izvor: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo