Srijeda, 22 ožujka, 2023

Nakon izgradnje harema Kabe iz BiH će na hadž moći putovati 2.200 hadžija

Nemojte propustiti

Prva grupa hadžija iz BiH prema Medini ove godine kreće 29. a druga 30. avgusta. Ukupno iz BiH na hadži putuje 1.411 vjernika. Sve hadžije putuju avionom.

Iz BiH već četvrtu godinu na hadž putuje po 1.411 vjernika. Iz Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH objasnili su za novinsku agenciju Patria da je iz BiH na hadž ranije moglo putovati 2.200 vjernika, ali je taj broj smanjen nakon što su saudijske vlasti krenule u rekonstrukciju harema Kjabe. Nakon završetka rekonstrukcije, Bosni i Hercegovini će ponono biti vraćena kvota od 2.200 vjernika.

Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije za svaku zemlju određuje kvote odnosno broj vjernika koji iz te zemlje može putovati na hadž. Ukoliko iz neke zemlje na hadž želi veći broj vjernika od odobrene kvote, zemlja mora tražiti dozvolu od saudijskih vlasti, piše NAP.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo