Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Nakon nemilosrdnog zračnog napada Moskve: Na ulicama Harkova se vode žestoke borbe

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Ruske snage izvele su masovnu kampanju bombardiranja i opkolile urbana središta, ali Ukrajina tvrdi da nijedan veći grad još nije zauzet.

Ruske snage iskrcale su se u srijedu u drugi najveći grad Ukrajine i izazvale neposredne sukobe na ulicama Harkova, saopćila je vojska, nakon nemilosrdnog zračnog napada Moskve na bivšu sovjetsku državu, javlja AFP.

Zračno-desantna operacija uslijedila je u trenutku kada je američki predsjednik Joe Biden označio Vladimira Putina kao “diktatora”, upozoravajući da će sankcije u cilju slabljenja ruske ekonomije eskalirati i da će njeni oligarsi biti na meti.

Upravo se čita:  Ambasadori PIC-a okupili se u OHR-u, Schmidt se obraća u srijedu

U Bidenovom prvom obraćanju o stanju u Uniji, pozdravio je odlučnost zapadne alijanse i izrazio solidarnost s Ukrajinom dok su zastupnici u američkom Kongresu aplaudirali ukrajinskom narodu.

U trenutku Bidenovog obraćanja, u Harkovu je ruska eskalacija da zauzme prvi veći ukrajinski grad u invaziji.

Otkako su ruske trupe prošle sedmice ušle u Ukrajinu kako bi ostvarile Putinovu misiju svrgavanja prozapadne vlade predsjednika Volodimira Zelenskog, prijavljeno je da su stotine civila ubijeni.

Upravo se čita:  Komšić, Helez i Murphy nakon preleta američkog bombardera: Zastrašivanje nije cilj

Ruske snage izvele su masovnu kampanju bombardiranja i opkolile urbana središta, ali Ukrajina tvrdi da nijedan veći grad još nije zauzet.

– Ruske zračno-desantne trupe sletjele su u Harkov i napale lokalnu bolnicu. U toku je borba između osvajača i Ukrajinaca – navodi se u saopćenju ukrajinske vojske u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija je u utorak pogodila stambenu zgradu u gradu ubivši osam osoba, što je uspoređeno s masakrima civila u Sarajevu 1990-ih i osuđujući stradanja civila za koja je Zelenski rekao da su “ratni zločin”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo