Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Nakon nemilosrdnog zračnog napada Moskve: Na ulicama Harkova se vode žestoke borbe

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Ruske snage izvele su masovnu kampanju bombardiranja i opkolile urbana središta, ali Ukrajina tvrdi da nijedan veći grad još nije zauzet.

Ruske snage iskrcale su se u srijedu u drugi najveći grad Ukrajine i izazvale neposredne sukobe na ulicama Harkova, saopćila je vojska, nakon nemilosrdnog zračnog napada Moskve na bivšu sovjetsku državu, javlja AFP.

Zračno-desantna operacija uslijedila je u trenutku kada je američki predsjednik Joe Biden označio Vladimira Putina kao “diktatora”, upozoravajući da će sankcije u cilju slabljenja ruske ekonomije eskalirati i da će njeni oligarsi biti na meti.

U Bidenovom prvom obraćanju o stanju u Uniji, pozdravio je odlučnost zapadne alijanse i izrazio solidarnost s Ukrajinom dok su zastupnici u američkom Kongresu aplaudirali ukrajinskom narodu.

U trenutku Bidenovog obraćanja, u Harkovu je ruska eskalacija da zauzme prvi veći ukrajinski grad u invaziji.

Otkako su ruske trupe prošle sedmice ušle u Ukrajinu kako bi ostvarile Putinovu misiju svrgavanja prozapadne vlade predsjednika Volodimira Zelenskog, prijavljeno je da su stotine civila ubijeni.

Ruske snage izvele su masovnu kampanju bombardiranja i opkolile urbana središta, ali Ukrajina tvrdi da nijedan veći grad još nije zauzet.

– Ruske zračno-desantne trupe sletjele su u Harkov i napale lokalnu bolnicu. U toku je borba između osvajača i Ukrajinaca – navodi se u saopćenju ukrajinske vojske u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija je u utorak pogodila stambenu zgradu u gradu ubivši osam osoba, što je uspoređeno s masakrima civila u Sarajevu 1990-ih i osuđujući stradanja civila za koja je Zelenski rekao da su “ratni zločin”.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Erdogan je upravo pružio Putinu najveću podršku do sada

“Ovo je za nas strateško pitanje, to su strateški odnosi. Ne možemo ih napustiti, slomiti”, rekao je Erdogan Turski predsjednik...

Možda vas zanima i ovo