Subota, 27 studenoga, 2021

Nakon nezapamćenih poplava stiže novi užas: Svakodnevno zaprašuju komarce, a njih sve više, postali su otporni!

Nemojte propustiti

musice-komaracTOP

Iako zaprašivanje traje već nekoliko dana, komaraca je sve više. U večernjim satima od ovih insekata ne može se izdržati, piše Kurir, ističući da je situacija je ista u cijeloj Srbiji.

Stručnjaci su najavili da prijeti najezda insekata, pogotovu komaraca nakon povlačenja vode u područjima koja su bila zahvaćena poplavama.

Zabrinjavajuće je to što komarci mogu biti prenosioci određenih bolesti, pa zato treba biti oprezan.

Ana Paunović iz Prirodnjačkog muzeja kaže da su komarci postali rezistentni na hemikalije, pa ih zato i posle zaprašivanja ima nenormalno mnogo.

– Pojava komaraca je normalna u proljeće i ljeto. I da nije bilo ovakvih poplava, padala bi kiša koja bi napravila bare koje bi bile pogodne za komarce. To znači da bi ih u svakom slučaju bilo – kaže Paunović i dodaje da su pojedini komarci postali otporni na hemikalije.

– Komarci vremenom postaju rezistentni na određenu hemikaliju, zato ih ima i poslije zaprašivanja. Takođe, ako se ne ubiju larve, oni se opet mogu izleći – izjavila je Ana Paunović za Kurir.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo