Subota, 25 rujna, 2021

Nakon Njemačke i Austrije: Znate li ko je na trećem mjestu zemalja u koje bi građani emigrirali iz BiH?

Nemojte propustiti

Najveći broj ispitanih građana Bosne i Hercegovine želi iseliti u Njemačku – 42,7 posto, dok je na drugom mjestu Austrija sa 10,8 posto.

Njemačka Fondacija Friedrich Ebert je objavila publikaciju “Održivost emigracija iz Bosne i Hercegovine”, koja između ostalog sadrži podatke o razlozima iseljavanja stanovništva i u koje zemlje bi najradije otišli.

Uslovi rada su dominantan razlog zašto građani žele napustiti Bosnu i Hercegovinu. Ispitanici, njih 87,3 posto, su naveli upravo ovaj razlog, a među ostalim razlozima su korupcija i nepotizam 77,4 posto; nekvalitetne javne usluge 73,9 posto; bolja budućnost za porodicu i djecu 73,3 posto; bolji kvalitet života u inostranstvu 65,8 posto; želja za ostvarenjem uspjeha i napretka 63,9 posto; politička neizvjesnost 62,9 posto…

Očekivano, najveći broj je onih koji žele iseliti u Njemačku – 42,7 posto, dok je na drugom mjestu Austrija sa 10,8 posto.

Međutim, najviše pažnje privlači treće mjesto na ovoj listi, a to je – “bilo gdje”. Na ovaj podatak ukazao je novinar i kolumnista Almir Panjeta.

Prema anketi Friedrich Ebert Stiftung, među destinacijama na koje bi građani BiH željeli emigrirati, "Bilo gdje" zauzima…

Posted by Almir Panjeta on Monday, 28 September 2020

“Prema anketi Friedrich Ebert Stiftung, među destinacijama na koje bi građani BiH željeli emigrirati, “Bilo gdje” zauzima visoko treće mjesto poslije Njemačke i Austrije. Takoreć, otišli bi radije i u pizdu materinu neg’ ostali ovdje…”, napisao je Panjeta na Facebooku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo