Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Nakon ovoga ćete češće piti mineralnu vodu

Nemojte propustiti

Konzumacija mineralne vode bogate silicijem uklanja neurotoksični aluminij iz tijela, a upravo je aluminij dugo povezivan s razvojem Alzheimerove bolesti. Na taj se način mozak oboljelih štiti od kognitivnog propadanja.

Ispijanje jedne litre mineralne vode dnevno može pomoći osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti tako što sprječava kognitivno opadanje, potvrdili su britanski stručnjaci.

Naime, konzumacija mineralne vode bogate silicijem uklanja neurotoksični aluminij iz tijela, a upravo je aluminij dugo povezivan s razvojem Alzheimerove bolesti.

pictures-2012_february-voda_flasa_329863373Prethodna su istraživanja povezala prisutnost aluminija s plakom i čvorićima u mozgu – mikroskopskim oštećenjima koja se javljaju kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.

U istraživanje stručnjaka Sveučilišta Keele bilo je uključeno 15 oboljelih od Alzheimerove bolesti i jednak broj njihovih skrbnika, a svima je izmjerena razina aluminija u tijelu.

Ispitanici su kroz razdoblje od 13 tjedana svakoga dana pili litru negazirane mineralne vode, a kod svih je zamijećeno kako se znakovi kognitivnog opadanja nisu pogoršali u tom razdoblju.

Troje ispitanika je čak napredovalo u svom mentalnom stanju, dok je razina aluminija kod jednog ispitanika pala za čak 70 posto.

“Naše se istraživanje sastoji od dva dijela. Prvi se odnosi na uklanjanje aluminija iz tijela ispijanjem vode sa silicijem… Čini se da se aluminij čisti iz tijela tako što se tijekom dana nakuplja u krvi, a zatim se izluči putem mokraće. Sada znamo da možemo koristiti ovu ‘terapiju’ bogatu silicijem za smanjivanje aluminija.

Drugi dio istraživanja bio je sagledati kognitivne sposobnosti oboljelih od Alzheimerove bolesti i vidjeti mijenjaju li se one kako se smanjuje razina aluminija”, objasnio je voditelj studije Christopher Exley.

“Najzanimljivije je to što smo vidjeli potencijalnu vezu između uklanjanja aluminija i pozitivnog poboljšanja kognitivnih funkcija. Teško je za vjerovati da se ovakve promjene mogu dogoditi u tako kratkom razdoblju, stoga je bilo prilično iznenađujuće to što smo vidjeli promjene kognitivnih sposobnosti”, zaključio je Exley, čija je studija objavljena u čaopsiu Journal of Alzheimer’s Disease.

(Ordinacija.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo