Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Nakon povećanja plata oglasili se iz SIPA-e

Nemojte propustiti

– Ne želimo biti dio političkih prepucavanja ali želimo da imamo koliko toliko dostojanstveno život i da od svoje plate prehranimo svoju porodici.

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu reaovali su na, kako kažu, “negodovanje opozicije na usvojeni Budžet za 2022. godinu u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine”.

“Naime već dva dana uporno u svim medijima čitamo reakcije opozicionih partija na usvajanje Budžeta te pitamo zašto u protekle četiri godine, koliko traje mandat, nisu poduzeli aktivnosti da izmijene Zakon o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine te da smanje koeficijente izabranim dužnosnicima sa sadašnjih 10 na 6.

U protekle četiri godine niko nije saslušao probleme uposlenih u policijskim agencijama koji su dovedeni na rub egzistencije i krpe kraj s krajem.

Niko, osim jednog delegata iz Doma naroda, nije saslušao zbog čega smo bili primorani tri puta izaći na ulicu sa zahtjevima za povećanje osnovice za obračun plate.

Da li se zapitate kako preživljavaju vojnici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sa ovako mizernim primanjima i da li je iko od vas poduzeo bilo šta da to promijeni?

Ovo povećanje jest malo, ali se nadamo da će Dom naroda usvojiti i Izmjene zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima se predlaže izmjena koeficijenata za 0,20 kao što smatramo pravičnim rješenjem i dodatnu povišicu najugroženijim kategorijama.

Gospodo, zapitajte se da li i vi na ovaj način rušite institucije Bosne i Hercegovine jer iz sve tri policijske agencije svakodnevno odlaze kvalitetni kadrovi koje nije moguće nadomjestiti.

Sindikat ovim ne odobrava povećanje plata izabranim zvaničnicima obzirom da su i sada prevelike ali ističe da je prema važećem Zakonu o platama i naknadama jedna osnovica za sve uposlene i da je to neophodno mijenjati. Ovaj Zakon je na snazi od 2008. godine i to do sada nikome nije smetalo osim nama u Sindikatima policijskih agencija koji već četiri godine tražimo da nas izdvoje iz tog Zakona i donesu Zakon o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine.

Pojedini mediji objavljuju i izjave predstavnika udruženja penzionera te ovom prilikom želimo skrenuti pažnju da su penzije na entitetskom nivou. Pogledajte rast entitetskih Budžeta od 2009. do danas i zapitajte se gdje idu ti novci, pustite i nas policijske službenike, državne službenike I zaposlenike na državnom nivou da preživimo jer mi smo se ovim Budžetom tek vratili na 2009. godinu.

Te davne 2009. godine policijski organi na nivou Bosne i Hercegovine su bili cijenjeni i plaćeni a onda ste nas svi zajedno i pozicija i opozicija krenuli uništavati.

Ne želimo biti dio političkih prepucavanja ali želimo da imamo koliko toliko dostojanstveno život i da od svoje plate prehranimo svoju porodici.

Zapitajte se i koje političke opcije su bile na vlasti u periodu 2010. – 2014. godina kada je započelo rušenje statusa policijskih agencija na državnom nivou.

Uporedite primanja entitetskih i kantonalnih policija sa primanjima policijskim agencija na državnom nivou pa tek onda osporavajte Budžet institucija za 2022. godinu.

S tim u vezi pozivamo delegate u Domu naroda da podrže Budžet usvoje u Predstavničkom domu a da plate zvaničnika rješavaju nekom sledećom prilikom”, stoji u saopćenju koje potpisuje Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo