Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Nakon problema na carini: Četvrti konvoj sa pomoći bh. građanima stigao iz Beča

Nemojte propustiti

nakon-problema-na-carini-cetvrti-konvoj-sa-pomoci-bh-gradjanima-stigao-iz-beca_0_3850
Foto: Anadolija

Pomoć područjima koja su pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini ne prestaje pristizati. Građani iz svih dijelova svijeta, na različite načine, pomažu bh. građanima koji su ostali bez svojih domova. Među brojnim organizacijama, preko kojih stiže pomoć u BiH je i austrijski Arbeiter-Samariter-Bund (Radnički-Samaritanski-Savez) iz Beča, koji su juče u BiH dovezli i četvrti konvoj pomoći.

U konvoju od devet šlepera nalazi se, kao i u predhodna tri, hrana, voda, higijenski proizvodi kao i nešto odjeće za djecu i odrasle. Roba je isporučena udruženju Pomozi.ba, koje je distribuira najugroženijim područjima.

Član austrijskog Arbeiter-Samariter-Bund-a Ahmed Husagić, iz BiH koji je u Beč otišao na studije, kazao je za Anadoliju da je ova organizacija posebno aktivna u posljednjih dvadesetak dana oko pomoći bh. građanima koji su pogođeni poplavama i klizištima.

“Mi smo organizacija, po onom što sam ja vidio, koja je među onim što je najviše dovezla pomoći u BiH. Većina naše pomoći se sastojala od hrane, vode i higijenskih potrepština”, kazao je Husagić.

Pojašnjava da su do sada dovezli oko 39 šlepera u vrijednosti oko milion eura (dva miliona konvertibilnih maraka), a težine oko 1.000 tona.

“Veliki dio pomoći je bio od austrijskih firmi koje su poklanjale po dva-tri šlepera vode i higijenskih potprepština”, naveo je Husagić.

Govoreći o carinskim procedurama Husagić pojašnjava da problema nisu imali sve do jučer.

“Sada smo imali velikih problema jer se, vjerovatno, zaboravilo da su poplave bile prije dvadesetak dana. Od jednog carinika smo čuli da je procedura bila olakšana prije deset dana, ali sada se stanje vratilo u normalu”, kazao je Husagić.

Pojašnjava da su na carini čekali osam sati.

“Ukoliko se nastavi sa ovakvim postupcima imat ćemo probleme. Još je jedan konvoj krenuo, peti, a očekujemo ga danas. Sljedeće sedmice kreće još jedan i time se naša akcija završava, što se tiče materijalnih sredstava, a onda počinjemo sa programom obnove što znači da ćemo pomagati nekim novčanim sredstvima”, pojasnio je Husagić.

On je uputio i apel bh. vlastima da oslobode neke aparate, pumpe za čišćenje poplavljenih područja kao i sjemena PDV-a.

“Iako su oni humanitarne prirode, na njih se mora platiti PDV”, pojasnio je Husagić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo