Srijeda, 8 prosinca, 2021

Nakon recesijske 2013. BiH ulazi u izazovnu izbornu godinu

Nemojte propustiti

Ilustracija (Foto: Bh-index)
Ilustracija (Foto: Bh-index)

Nakon recesijske i restriktivne 2013. ušli smo u još jednu izazovnu godinu zbog činjenice da je 2014. izborna godina.

Bankarski sektor u BiH suočen je s problemom pravne regulative, odnosno polarizacije i podjele jedinstvenog tržišta u BiH kroz zakone koji se odvojeno donose u entitetima, rekao je u razgovoru za Agenciju Fena predsjednik Udruženja banaka BiH Michael Mueller.

Ocjenjujući proteklu godinu, Mueller kaže da je bila teška kako za poslovne subjekte tako i za građane i ponovo stagnirajuća u ekonomskom smislu, iako uz blagi pomak u odnosu na 2012. godinu.

“Obilježili su je izostanak reformi, rast loših kredita, finansijska nedisciplina, neharmoniziranost regulative, izuzetno visoka stopa nezaposlenosti i nepovoljna politička klima, a sve to reflektovat će se i na tekuću godinu”- kaže Mueller.

Bankarski sektor je, i pored otežanih uvjeta za poslovanje, uspio opravdati epitet najzdravijeg i najbolje organizovanog sektora u BiH, ocjena je prvog čovjeka Udruženja banaka BiH.

“Zadržana je stabilnost, visoka likvidnost i adekvatna kapitaliziranost te ojačano povjerenje u banke, što dokazuje i konstantan rast štednje. Ukoliko posmatramo posljednje raspoložive podatke o dobiti na nivou sektora, koja s 30. septembrom 2013. iznosi 106 miliona KM, možemo govoriti i o zadovoljavajućem rezultatu , iako se on u posljednjih nekoliko godina više veže za rezanje troškova, a ne za rast i razvoj. I na kraju godine očekuju se pozitivni rezultati poslovanja većine banaka, mada je na nivou kompletnog sektora moguć i drugačiji rezultat” – pojašnjava Mueller.

Komentirajući porast loših kredita na 14,9 posto, on kaže da je taj postotak zabrinjavajući, iako predstavlja gotovo najmanji porast u regionu.

“Ovakvo učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima predstavlja ključnu osjetljivost našeg finansijskog sistema, stoga je potrebno stvoriti poticajno okruženje za rješavanje ove problematike. Nadležne institucije poduzimaju potrebne korake u tom pravcu, međutim, potrebno je uraditi još mnogo toga kako na planu regulatornog okvira, tako i na uspostavljanju različitih mehanizama za ubrzanje procesa” – kaže Mueller.

Uz taj problem u prošloj godini za bankarski sektor ističe i problem pravne regulative.

” Bankarski sektor u BiH suočen je i s problemom pravne regulative, odnosno polarizacije i podjele jedinstvenog tržišta u BiH kroz zakone koji se odvojeno donose u entitetima. Ova neharmoniziranost dovodi do kreiranja barijera na tržištu, umanjuje konkurentnost i povećava troškove. Međutim, sredinom ove godine očekuje se donošenje novog zakona o bankama u Republici Srpskoj i, najvjerovatnije, zakona o kreditnim institucijama u FBiH. I posebno je značajna najava da će se raditi o vremenski sinhroniziranim propisima, a očekivati je i međusobno harmoniziranim u skladu s obavezama koje je Bosna i Hercegovina preuzela prema MMF-u, što bi osiguralo poticajno okruženje za bankarski sistem” – naglašava Mueller.

Nakon usvajanja Zakona o zaštiti jemaca u FBiH, protiv kojeg su bili bankari, Mueller kaže da treba pozdraviti činjenicu da neće biti retroaktivne primjene zakona, pa tako ni eklatantne pravne nesigurnosti.

Nadalje, kaže, pozitivna je i odluka Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH kojom je limit osiguranog depozita u Bosni Hercegovini od 1.januara ove godine povećan na 50.000 s dosadašnjih 35.000 KM, a koja će dati doprinos finansijskoj stabilnosti bankarskog sektora u BiH.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Michael Mueller u nastavku razgovora kaže da su ekonomske prognoze za 2014. nešto pozitivnije – trenutne prognoze ekonomskog rasta BiH kreću se oko 1,5 posto, uz posebno isticanje domaćih investicija kao generatora ovog umjerenog rasta, te pozitivnog efekta prognoziranog oporavka u eurozoni.

“Ipak, činjenica je da će se ponovo raditi o izazovnoj godini – naročito imajući u vidu da je 2014. izborna godina. Iako to, s jedne strane, može značiti šansu za nove projekte i investicije, ipak se može reći da se u ovoj godini ne očekuju neki značajni preokreti u smislu uspostavljanja ekonomskih strategija i politika na bh. tržištu. Sve to će utjecati i na bankarski sistem, koji je usko povezan s realnim sektorom i samim tim nije izolovan niti imun na teškoće s kojima se susreće privredni sektor. Bankarski sektor će u svom domenu, kao i do sada, nastaviti davati maksimalni doprinos rastu i razvoju bh. ekonomije, nastojeći zadržati trenutni nivo kreditnog rasta koji iznosi između četiri i šest procenata, uz veliku kontrolu rizika” – kaže Mueller.

U razgovoru kao prioritete za Udruženje banaka u BiH u 2014. godini izdvaja pitanja pravne regulative i njene harmoniziranosti, nove zakone o bankama, pitanje nekvalitetnih kredita te upravljanje rizicima.

“Ekonomija i realni sektor bit će u fokusu vladinih institucija, a Udruženje banaka u BiH će nastaviti tijesno sarađivati sa njima radi ispunjenja zajedničkog interesa – kreiranja što uređenijeg poslovnog ambijenta za sve subjekte” – kazao je u razgovoru za Agenciju Fena predsjednik Udruženja banka BiH Michael Mueller.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo