Petak, 27 siječnja, 2023

Nakon sastanka SNSD-a i Osmorke u Doboju: NES i Stranka za BiH neće biti dio vlasti na državnom nivou

Autor:N1

Nemojte propustiti

Efendić nije htio odgovarati na pitanja za niže nivoe vlasti

Lider NES-a Nermin Ogrešević izjavio je, nakon sastanka SNSD-a i Osmorke u Doboju, da NES i Stranka za BiH neće biti dio većine na državnom nivou.

“Nije bilo prostora kod SNSD-a i Trojke da se dogovore neka rješenja pošto je bilo mišljenje da je sporazum potpisan. Postavili smo pitanje zakona o državnoj imovini usvojenog u NSRS i mogućnosti povlačenja. Shodno našem kapacitetu smatrali smo da trebamo imati četiri ministarstva. Također, tu je i pitanje nacionalnog balansa na rukovodećim pozicijama u agencijama na nivou BiH i institucijama”, rekao je Ogrešević.

Dodao je kako jedino volju vidi na pitanju potpisivanja sporazuma između Islamske zajednice i BiH. Istakao je kako je jedno od bitnijihh pitanja “pitanje bosanskog jezika u školskim i drugim institucijama”.

Na pitanje kako će se odraziti ova odluka na Osmorku na nivou FBiH i niže, Ogrešević je odgovorio: “Vidjećemo”.

Semir Efendić

Semir Efendić, lider SBiH, je ponovio većinu stvari koje je Ogrešević rekao i dodao: “Žao mi je što i kolege iz Osmorke nisu malo više insistirali s nama da se malo više ova situacija popravi ne riječima već djelima”.

Naveo je kako teoretski većina postoji bez njih, ali da svi zastupnici ostalih stranaka moraju dolaziti na sjednice.

Efendić nije htio odgovarati na pitanja za niže nivoe vlasti već se osvrnuo na odluke Christiana Schmidta kazavši kako su dodatno zakomplikovale situaciju u FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo