Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Nakon sastanka u Vladi FBiH: Neophodnost poštivanja nadrzora epidemioloških mjera, te pripreme za intenzivniju imunizaciju građana

Nemojte propustiti

Premijer Novalić kazao je da je ovaj sastanak upravo imao namjeru na jednom mjestu okupiti sve ključne aktere uključene u donošenje i provođenje epidemioloških mjera, kao i proces imunizacije u FBiH.

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan sastanak posvećen zajedničkim aktivnostima i mjerama u vezi sa epidemiološkom situacijom izazvanoj koronavirusom u cijeloj Federaciji BiH, te intenziviranjem procesa imunizacije stanovništva u FBiH.

Sastanak je organizirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a učestvovali su šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Scano, zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, predstavnici ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalni premijeri i ministri zdravstva te njihovi predstavnici, predstavnici kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, kao i Udruženja imunologa u BiH.

S obzirom da je trenutna epidemiološka situaciji u Federaciji BiH ocijenjena zadovoljavajućom, ali da su istovremeno potvrđeni slučajevi delta varijante koronavirusa, na sastanku je istaknut značaj poštivanja postojećih epidemioloških mjera i nadzora nad njihovim provođenjem radi sprečavanja širenja novog talasa COVID-19. Stoga je, kako je ocijenjeno, upravo sada potrebno planirati naredne korake na pravovremenom adekvatnom zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama za borbu protiv koronavirusa.

S obzirom na najavljene količine vakcina koje trebaju stići u našu zemlju do kraja ovog mjeseca, ocijenjeno je, također, da je na nivou kantona potrebno ubrzati pripreme za organizaciju i provođenje intenzivnije imunizacije stanovništva.

Premijer Novalić kazao je da je ovaj sastanak upravo imao namjeru na jednom mjestu okupiti sve ključne aktere uključene u donošenje i provođenje epidemioloških mjera, kao i proces imunizacije u FBiH.

– Vakcine koje očekujemo kroz naše ugovore, kao i najavljene donacije omogućuju nam da značajno ubrzamo imunizaciju naših građana. Zbog toga je neophodno da kantoni što prije osiguraju uslove za provođenje intenzivnije imunizacije, a prije svega što više punktova za vakcinaciju – rekao je premijer Novalić.

Šef Ureda SZO u BiH Fabio Scano pozdravio je današnji skup, ističući da je upravo ovaj sastanak bio pravi trenutak da se planiraju dalji koraci u kontekstu razvoja epidemiološke situacije.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez i v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić prezentirali su najaktuelnije informacije o epidemiološkoj situaciji i mjerama u Federaciji, te poduzetim i provedenim aktivnostima na nabavci i procesu vakcinacije stanovništva u FBiH. Predstavljene su i preporuke djelovanja za predstojeći period između federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstva.

Učesnici sastanka su informisani od predstavnika resornih ministarstava s državnog nivoa da se do kraja jula očekuje isporuka značajne količine vakcina, kako kupljenih, putem direktnih ugovora s proizvođačima i iz Covax mehanizma, tako i najavljenih donacija iz SAD-a, ali i drugih zemalja Evropske unije.

Tokom diskusije s nivoa kantona istaknut je značaj blagovremenog osiguranja određenih pretpostavki, koje se uglavnom odnose na organizacioni i tehnički nivo, a sve kako bi proces imunizacije bio što efikasnije i brže proveden.

Interesantno za vas

Izdvajamo

“Jedna je bila u kablovima od televizora” Šok prizor u kući mladog bračnog para

Nakon četiri dana, koliko je trajala Dejanova intervencija, Pjevovići su se vratili u dom ali nedugo nakon toga zateklo...

Možda vas zanima i ovo