Utorak, 7 veljače, 2023

Nakon spektakularnog bijega iz zatvora: Ovo je gangster kojeg ganja cijela Evropa

Nemojte propustiti

Nakon spektakularnog bijega u subotu iz zatvora u Lilleu na sjeveru Francuske, Interpol je danas raspisao međunarodnu tjeralicu za kriminalcem Redoineom Faidom. Poznati gangster uspio je pobjeći iz zatvorske ustanove nakon što je za taoce uzeo pet osoba, od kojih četiri zatvorska čuvara, te je zatim eksplozivnim napravama uspio proći kroz petora sigurnosna vrata.

redoine faidRedoine Faid već je i prije svog efektnog bijega bio omiljena tema brojnim svjetskim medijima, zahvaljujući svom upečatljivom stilu. Naime, Faid je nakon desetogodišnjeg zatvorskog staža 2010. objavio autobiografiju u kojoj objašnjava svoj put od sitnog lopova iz predgrađa do bitnog aktera međunarodnog organiziranog kriminala. Njegova ‘specijalnost’ (bili) su oružani napadi na pošiljke s novcem.

U svojoj živopisnoj biografiji koju jako vole citirati svjetski mediji navodi da se u svojim pljačkama najviše povodio za scenama iz holivudskih filmova. Tako je u jednom od svojih podviga nosio masku poput lopova kojeg u filmu ‘Heat’ tumači Robert de Niro. Jednako tako, tvrdio je da ga film ‘Lice s ožiljkom’ direktno inspirira. Faid je već krajem devedesetih zadobio međunarodnu pažnju. Nakon trogodišnjeg bijega, uhvaćen je konačno u Švicarskoj te je osuđen na dvadeset godina zatvora u Francuskoj, odsluživši na kraju deset godina.

Tokom kratkog vremena na službenoj slobodi 2010. dao je brojne intervjue, a mediji su ga već tada počeli upoređivati s nizom drugim slavnih kriminalaca iz prošlosti, Alom Caponeom, Jacquesom Mesrineom…

Advokat Jean-Louis Pelletier imao se naći s Faidom zbog nadolazećeg suđenja slijedom napada u Villiers-sur-Marne pored Pariza iz 2010. u kojem je smrtno stradala 26-godišnja policajka. Advokat je izjavio da nije nimalo iznenađen bijegom svog klijenta: ‘Iznimno je inteligentan i koristi se svojom pameću da bi ostvario svoje ambicije.’

No iza zgodne priče u kojoj se preklapaju filmska fikcija i realnost ostaje niz neriješenih pravnih i sigurnosnih problema. Naime, kako je moguće da je kriminalac tog kalibra i reputacije uspio doći do eksploziva u zatvoru? Kako je uspio proći kroz čak petora sigurnosna vrata? Iako je u subotu oko stotinu istražitelja i specijalaca poslano na teren sjeverne Francuske u potrazi za Faidom, kako je moguće da još nema nikakvog traga?
(Tportal)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Najniža penzija u RS-u za 220 KM manja od najniže penzije u FBiH

Najnižu penziju primaju oni koji imaju do 15 godina staža i tu spadaju naslijeđene penzije. U Bosni i Hercegovini je...

Možda vas zanima i ovo