Subota, 12 lipnja, 2021

Nakon što je cijelo naselje u BiH stavljeno u karantin, mještani podnijeli krivičnu prijavu

Nemojte propustiti

Kako navode u krivičnoj prijavi, Štab civilne zaštite grada Srebrenika, tj. njegovi članovi nisu imali ovlaštenje za stavljanje u izolaciju – karantin 460 stanovnika naselja Špionica Srednja,

Naselje Srednja Špionica u kojem živi više od 400 stanovnika, krajem marta je stavljeno u karantin odlukom Kriznog štaba Civilne zaštite Srebrenik, a nakon što je utvrđeno da je nulti pacijent žena koja se kretala na više lokacija.

Advokati Marijana Marković i Damir Alić odlučili su podnijeti krivičnu prijavu protiv Kriznog štaba Srebrenika zbog ove mjere navodeći da su mještani, njih nekoliko stotina, bili u nezakonitom karantinu, javlja N1.

“Od proglašenja izolacije – karantina u naselju Špionica Srednja, njeno stanovništvo e bilo uskraćeno za bilo kakve informacije od strane struke – epidemiologa u pogledu cjelokupne epidemiološke situacije, testiranja i vrste testova, postupka testiranja i potrebe za testiranjem, niti su dobili bilo kakva uputstva o načinu postupanja u nastaloj situaciji”, stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

Kako navode u krivičnoj prijavi, Štab civilne zaštite grada Srebrenika, tj. njegovi članovi nisu imali ovlaštenje za stavljanje u izolaciju – karantin 460 stanovnika naselja Špionica Srednja, što su znali ili morali znati, te da su takvim postupanjem i svim ostalim radnjama koje su s tim u vezi poduzeli postupali nezakonito, te time stanovnicima naselja Špionica Srednja prouzrokovali kako materijalnu, tako i nematerijalnu štetu, povrijedili ljudska prava, koja su im kao građanima Bosne i Hercegovine zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama te drugim međunarodnim aktima koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala.

Klaster u Srednjoj Špionici bio je jedan od najvećih u Tuzlanskom kantonu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo