Srijeda, 28 srpnja, 2021

Nakon što je Ševala Alić ispričala da su joj porušili mezar majke, oglasili se iz Medžlisa IZ Kalesija!

Nemojte propustiti

U saopćenju se kaže da je Medžlis IZ Kalesija proveo sve propisane procedure i o svemu obavijestio Ševalu Alić.

Nakon što je Ševala Alić iz Tuzle medijima ispričala priču o rušenju okolice mezara njene majke u mezarju kalesijskog džemata Prnjavor, saopćenjem za javnost oglasio se i Medžlis IZ Kalesija s ciljem, kako navode, da daju “više informacija o konkretnom slučaju, činjenicama koje su pogrešno interpretirane, zanemarene ili nisu nikako navedene, a zbog iznesene klevete, izazvanog govora mržnje i nemjerljive štete učinjene Medžlisu IZ Kalesija”.

– Ševala Alić iz Tuzle obratila se džematskom odboru Prnjavor zahtjevom za gradnju okolice i postavljanje novih nišana (stari su već bili postavljeni) na mezaru njene majke u centralnom mezarju u Prnjavoru. Odbor je Alić uputio u Medžlis IZ Kalesija s obzirom na to da gradnja okolice, prema Pravilniku o mezarjima, nije dozvoljena, osim u posebnim okolnostima, o čemu konačnu odluku donosi Izvršni odbor Medžlisa.

Okolice se mogu postavljati samo ukoliko konfiguracija terena na mezarju to zahtijeva
Po upućenom zahtjevu, Ševala Alić je upoznata sa sadržinom Pravilnika, pri čemu je preuzela jedan primjerak, a nakon nekoliko dana, dostavila je zahtjev za gradnju okolice, onako kako to Pravilnik predviđa.

Izvršni odbor je zaprimio zahtjev, imenovao komisiju, koja je izvršila uvid na licu mjesta i sačinila zapisnik s preporukom, nakon čega je donesena odluka kojom se zahtjev Ševale Alić odbija kao neosnovan, jer nisu ispunjeni uvjeti iz člana 17. Pravilnika: „Okolice se mogu postavljati samo ukoliko konfiguracija terena na mezarju to zahtijeva uz prethodnu saglasnost komisije koju imenuje Izvršni odbora Medžlisa“, konfiguracija tla – ravničarski predio ne zahtijeva gradnju okolice radi postavljanja nišana, navedeno je na početku Medžlisovog saopćenja.

U saopćenju se navodi i da je Ševala Alić, iako je bila upoznata s odredbama Pravilnika, bez ikakve saglasnosti, angažirala osobe koje su započele gradnju okolice, a koje su od džematskog odbora Prnjavor upoznate da ne postoji saglasnost za to te da će zbog ugrožavanja posjeda biti prijavljeni nadležnim policijskim organima, nakon čega su radovi obustavljeni.

U nastavku saopćenja Medžlis IZ Kalesija, u skladu s principima islama, najstrožije osuđuje postupke samovoljnog zaposjedanja mezarja, kao i rušenja sagrađenih nišana i okolica.

– Međutim, navedena upozorenja i nepostojanje saglasnosti Ševala Alić je vrlo brzo zanemarila i pronašla osobe koje su, kako sama navodi, „preko ograde“ unijele materijal i izgradile okolicu. Da li je tim svojim činom povrijedila nekog od vakifa skoro izgrađene ograde ili nekog drugog džematliju koji nije mogao podnijeti takvo postupanje Ševale Alić, pa je uništio postavljenu okolicu, na nadležnim organima je da utvrde i u skladu sa zakonom tretiraju takav postupak. Postupke samovoljnog zaposjedanja mezarja, kao i rušenja sagrađenih nišana i okolica, Medžlis IZ Kalesija, u skladu s principima islama, najstrožije osuđuje.

U saopćenju se kaže i da je Medžlis IZ Kalesija proveo sve propisane procedure i o svemu obavijestio Ševalu Alić.

Besplatno postavljanje nišana i okolice

– Medžlis nije donio nikakvu odluku kojom nalaže rušenje izgrađene okolice, niti poduzeo radnje uklanjanja, pa su iznesene informacije da je Medžlis uništio uređeni mezar neistinite i gnusna potvora. Navedene činjenice argumentira dokumentacija u vidu zapisnika, odluka, prepiski, dostavnica i drugog relevantnog materijala, koji će poslužiti kao dokaz u sudskom procesu zbog iznesene klevete, izazvanog govora mržnje i nemjerljive štete učinjene Medžlisu IZ Kalesija.

Pravilnikom je, kako se kaže u saopćenju, definirano da se „za postavljanje nišana ne plaća naknada“, kao i da se „za postavljanje opravdanih okolica ne plaća naknada“.

– U zaštiti integriteta Medžlisa IZ Kalesija tražit ćemo pomoć kako unutar Islamske zajednice tako i od organa lokalne i državne vlasti. Na kraju, a u vjerničkoj komunikaciji uvijek na početku, osnovanost naprijed obrazloženog treba potražiti u Kur’anu i Hadisu – kaže se u saopćenju koje potpisuje Ibrahim Aljić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Uz saopćenje, iz Medžlisa IZ Kalesija su dostavili i odluku o dobivanju zahtjeva Ševale Alić i dokaz o dostavi odluke o odbijanju njenog zahtjeva.

Alić: Prijavila slučak PS Kalesija

Podsjetimo, kako je Alić ispričala, po uzoru na mezarja sa nišanima i okolicom u Sarajevu, Travniku, Mostaru uredila je mezar svoje majke, ali je neko pravne probleme riješio macolom i krampom!

„Nakon ovog događaja angažirala sam advokata koji je uputio zahtjev MIZ Kalesija za odobrenje izgradnje nisana sa oklicom na mezaru moje majke . Odgovor nikad nije stigao. Kasnije sam našla druge majstore koji su postavili mermerno- okolicu. Ali u decembru prošle godine kada sam s majstorima došla da postavimo i nišane zatekla sam nezapamćen vandalizam – potpuno razrušena okolica na majčinom mezaru. Sve je bilo srušeno i razbacano oko mezara. Pa ovo nisu uradili ni četnici tokom okupacije od 14. do 23. maja 1992. Kabure nisu dirali“, kazala Alić u svom obračanju.

Ovaj čin prijavila je Policijskoj stanici u Kalesiji a preko advokata pokrenula prijavu kod Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Inače, zemlja na kojem je mezarje bila je vlasništvo njenog oca Mustafe ef. Gazibegovića koju je uvakufio njen brat Smail Gazibegović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo