Petak, 1 ožujka, 2024

Nakon što je Truss posjetila BiH, Zaharova bijesna na Britaniju i NATO

Preporučeno

Zaharova konstatira kako je Velika Britanija u 20. stoljeću bila “zainteresirana za etničku nestabilnost u regiji, uključujući Kosovo”.

Prošle sedmice u službenu posjetu Sarajevu bila britanska šefica diplomacije Liz Truss, a tim se povodom Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, na društvenim mrežama ruskog veleposlanstva u BiH oglasila podužim tekstom u kojem je žestoko napala NATO, a spominjala je i 13. stoljeće.

“Tokom posjeta Balkanu poznavateljica povijesti i geografije, šefica britanskog Foreign Officea Liz Truss, pozvala je građane Bosne i Hercegovine da ne vjeruju Rusiji, koja ‘maligno utječe’ na regiju. Stručnjaci šapuću: tijekom britansko-bosanskih pregovora dotaknuta je tema ulaska zemlje u ‘jedinstveni evropski dom’ i integracije u NATO. Nekako je čudno govoriti o destruktivnom i nekonzistentnom utjecaju NATO-a na Balkan, ali da podsjetim: 1999. godine Sjevernoatlantska alijansa je bombardirala Jugoslaviju koristeći osiromašeni uran”, napisala je.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

Pa je nastavila.

“Pametna Liz Truss zna za ‘mongolsko-tatarsku invaziju Ukrajine’, ali zar ne zna za NATO-ovo bombardiranje Beograda?” napisala je Zaharova, koja se onda vratila sve do 13. stoljeća i poručila kako su tada “zapadnoeuropski vitezovi zauzeli i opljačkali Konstantinopolis i desetljećima usporavali razvoj Bizantskog carstva, uslijed čega je ono kasnije palo i prestalo postojati”.

Upravo se čita:  Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Zaharova zatim konstatira kako je Velika Britanija u 20. stoljeću bila “zainteresirana za etničku nestabilnost u regiji, uključujući Kosovo”.

“Onda su počele devedesete, a sadržaj i značenje ‘britanskog (i NATO-ovog) utjecaja’ na Balkan postali su očiti cijelom svijetu. Kao dio zapadne koalicije, London je patronizirao trgovinu organima koju vode kosovski militanti i krijumčarenje svega u regiji, uključujući oružje. Ako je u povijesti Balkana postojala sila razornija od baruta i granata i smrtonosnija od kuge, onda je govorila na čistom engleskom”, naglasila je Zaharova.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas