Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Nakon što je Žandarmerija zamijenila SIPA-u na granici: Za dva mjeseca iz Srbije u BiH ušlo više od 7000 migranata

Nemojte propustiti

Mjesečni prosjek za prvih osam mjeseci ove godine, odnosno do povlačenja SIPA-e, bio je 2300 migranata

Otkako je pripadnike SIPA-e na istočnoj granici zamijenila Žandarmerija MUP-a Republike Srpske, za samo dva mjeseca iz Srbije je na teritoriju BiH ušlo preko 7000 migranata. Mjesečni prosjek za prvih osam mjeseci ove godine, odnosno do povlačenja SIPA-e, bio je 2300 migranata. Nakon što je MUP RS započeo patroliranje s Graničnom policijom BiH, mjesečni prosjek registrovanih migranata se popeo na 3885. Istovremeno, od septembra je sve manji broj migranata koje je Granična policija BiH u saradnji sa MUP-om RS-a odvratila od ulaska u BiH.

“Kada su u pitanju podaci o broju osoba odvraćenih od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice na ulazu u BiH za 2019. godinu, može se zaključiti da je od septembra primjetan trend pada. Međutim, isti se ne može dovesti u vezu sa obustavom angažmana pripadnika SIPA-e. Radi se o redovnom sezonskom trendu pada koji kontinuirano biva zabilježen završetkom ljetnih mjeseci i dolaskom hladnijeg vremena”, objašnjavaju za Žurnal iz Granične policije BiH.

Da Granična policija, pod ravnateljstvom HDZ-ovog kadra Zorana Galića, saopćava djelimičnu istinu dokazuju dokumenti i zvanična statistika o broju migranata koji su ove godine ušli u BiH. Uglavnom, zaključno s prva tri dana novembra, na teritoriji BiH zvanično je registrovan 26 461 migrant. Od toga je Granična policija BiH Službi za poslove sa strancima formalno predala svega 578. Svi drugi su neometano ušli u BiH.

Najviše ih je registrovano u julu, kada je zabilježen ulazak 4166 migranata. U svim drugim ljetnim mjesecima koje ističe Granična policija BiH, broj registrovanih migranata koji su ušli u BiH manji je nego tokom hladnijih mjeseci kada na granici nije bilo pripadnika SIPA-e. U maju je, tako, zabilježen ulazak 2884 migranta. Tokom juna ih je registrovano 2109, u julu ih je, već smo napisalo, bilo 4166, dok je u avgustu zabilježeno 3118 migranata. Onda se u “hladnijem” septembru, na osnovu bilateralnog dogovora Zorana Galića i Perice Stanića, SIPA povukla sa granice između Srbije i BiH, pa se broj migranata počeo povećavati.

Zajedničke snage Granične policije BiH i Žandarmerije Republike Srpske u septembru su na teritoriju BiH propustile 3812 migranata, dok je u oktobru na teritoriju BiH, uglavnom iz Srbije, ušlo 3958 migranata. Istovremeno, broj migranata koje je Granična policija zajedno sa Žandarmerijom spriječila da uđu u BiH, tokom septembra i oktobra znatno smanjio. To priznaju i u Graničnoj policiji BiH, ali ne žele saopćiti konkretne brojeve. Međutim, otkako je “broj odvraćanja u kontinuiranom padu tokom hladnijih mjeseci”, za prva dva mjeseca jeseni na teritoriju BiH je ušlo 7770 migranata i to, uglavnom, iz Srbije, piše Žurnal.info.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Obolio od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

Testovi su pokazali da boluje od anemije, trombocitopenije, a ljekari su ustanovili i akutno otkazivanje bubrega i potencijalno oštećenje...

Možda vas zanima i ovo