Srijeda, 3 ožujka, 2021

Nakon što Wizz Air počne letjeti iz Sarajeva, najviše će izgubiti Croatia Airlines i Air Serbia

Nemojte propustiti

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Članovi Predsjedništva s direktorom WHO: BiH ispunila sve obaveze za vakcine

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Ghebreyesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo donaciju vakcina iz Srbije

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici prihvatio je donaciju kojom je Republika Srbija obezbijedila Bosni i Hercegovini, za...

Aleksandar Vučić stigao u Sarajevo s doniranim vakcinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Sarajevo, a na Međunarodnom aerodromu dočekali su ga članovi Predsjedništva BiH Milorad...

Niskotarifna kompanija će lansirati letove za Charleroi, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London Luton, Memmingen, Basel i Beauvais.

Wizz Air je najavio prošle sedmice da će otvoriti svoju bazu u Sarajevu s planovima da od 20. maja postavi avion Airbus A320 u glavni grad Bosne i Hercegovine. Ovo će biti 41. baza ove kompanije.

Rezultat će biti pokretanje devet novih ruta i dodavanje 250.000 sjedećih mjesta u i izvan Sarajeva ove godine, piše Ex-Yu Aviation News.

Međutim, očekuje se da će širenje Wizz Aira uticati na Croatia Airlines i na Air Serbia, koji se oslanjaju na znatan broj putnika u transferu na svojim letovima za i iz Sarajeva.

Iako niti jedan od dva prevoznika ni na koji način nije najprometnija avio kompanija iz Bosne i Hercegovine, oni imaju dominantan položaj na linijama koje Wizz Air planira predstaviti.

Niskotarifna kompanija će lansirati letove za Charleroi, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London Luton, Memmingen, Basel i Beauvais.

Tokom 2019, posljednje normalne godine u komercijalnom vazduhoplovstvu, Turkish Airlines bio je najveći prevoznik iz Sarajeva. Kompanija je prevezla 21 posto svih putnika u transferu.

Slijedili su Austrian Airlines sa 20 posto, Pegasus s 13 posto i Lufthansa s 11 posto tržišnog udjela. Croatia Airlines ostvario je 7 posto cjelokupnog tranfernog prometa, dok je udio kompanije Air Serbia iznosio samo 3 posto.

Situacija se donekle promijenila u 2020. Dok je Turkish Airlines ostao najprometniji prevoznik, Air Serbia povećala je svoj udio u tranferu na 6 posto, dok je pozicija Croatia Airlinesa ostala nepromijenjena.

Međutim, dva nacionalna prevoznika dominiraju na brojnim rutama koje će sada pokrivati Wizz Air, što bi trebalo uticati i na njihov posao.

U 2019. godini Air Serbia je najviše povezivala gradove Sarajevo i Amsterdam (indirektni letovi), a slijedili su Pariz, Zurich, Kopenhagen i Stockholm.

Wizz Air nastoji pokriti Amsterdam kroz svoje operacije u Eindhovenu, Zürich preko Basela, koji je nešto više od devedeset kilometara od najvećeg švicarskog grada, kao i Pariz koji će se služiti iz Beauvaisa.

S druge strane, glavna polazišta ili odredišta Croatia Airlinesa za Sarajevo bili su Frankfurt, Zürich, Amsterdam, Skoplje, London, Pariz i Bruxelles (također indirektno).

Croatia Airlines i Air Serbia gotovo su izjednačeni u udjelu saobraćaja u transferu na letovima za Amsterdam (Croatia Airlines druga a Air Serbia na trećem mjestu nakon Austriana) kao i za Pariz (Air Serbia druga, Croatia Airlines treća nakon Austriana).

Air Serbia dominira u transferima za Kopenhagen sa 60 posto tržišta, dok Croatia Airlines vodi u transferima u Zürich (drugi nakon Australiana) i Bruxellesa (drugi nakon Lufthanse).

Primjer iz Skoplja

I Croatia Airlines i Air Serbia osjetili su udar na svoje poslovanje u Skoplju nakon što Wizz Air osnovao bazu u glavnom gradu Makedonije i počeo značajno širiti svoje operacije.

Međutim, očekuje se da će otvaranje baze Wizz Aira imati najveći uticaj na autobusne linije koje su mnogima i dalje popularan izbor za međunarodna putovanja.

Očekuje se, naime, da će niskotarifni zračni prevoznik generisati novu grupu putnika (koji do sada nisu imali običaj putovati avionom), kao što je to bio slučaj i na svim bivšim jugoslovenskim tržištima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U idućih 14 dana očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije

Iz Federalnog ministarstva zdravstva očekuju pogoršanje epidemiološke situacije u naredne dvije sedmice. Dok se stalno nešto čeka i očekuje odnosno...

Možda vas zanima i ovo