Petak, 15 listopada, 2021

Nakon Sutorine, BiH traži i Malinjak

Nemojte propustiti

malinjakkartaDok pitanje polaganja prava nad Sutorinom nije još institucionalno ni kulminiralo, moguć je novi zahtjev iz BiH za preispitivanje vlasništva nad još jednim dijelom crnogorske teritorije, objavile su Nezavisne novine.

Naime, Hanka Vajzović, zastupnica DF-a u Parlamentu BiH, podnijela je amandman na već postojeću Rezoluciju o Sutorini kojim, međutim, traži “utvrđivanje ispravnosti ugovorom utvrđene granice između BiH i Crne Gore na granici općina Foča i Pljevlja (područje Malinjaka)”.

Samo ovo pitanje nanovo je uzburkalo duhove u institucijama BiH, ionako podijeljenim po ideološkim, nacionalnim i interesnim šavovima. No, čini se da su Sutorina i sada Malinjak, kao nikada prije dale bh. parlamentarcima dovoljno osnova za razmišljanje i donošenje vlastitih stavova koji se, u nekim slučajevima, i razilaze sa stavovima njihovih političkih središnjica.

Mišljenja su i stranački podijeljena. Tako Borislav Bojić, zastupnik SDS-a u parlamentu BiH, navodi da amandman nije još vidio, ali da je to i logično, “jer Rezolucija o Sutorini još nije prihvaćena”.

“Nitko mi nije ni rekao da postoji taj amandman. Međutim, u roku od mjesec Ustavno-pravna komisija će organizirati javnu raspravu o Sutorini sa stručnjacima, tako da će gospođa imati priliku da iznese svoj stav”, kaže Bojić.

Lazar Prodanović, član Ustavno-pravne komisije Zastupničkog doma (SNSD) pak smatra da je “Bećirevićeva rezolucija doživjela fijasko”.

“A u vezi s tim područjem Malinjaka, ono što se zna jeste da je u tijeku pregovora radnih grupa BiH i Crne Gore usuglašeno da linija razgraničenja bude jedan potok između tih općina, i to je to”, ističe Prodanović te poziva Predsjedništvo BiH “da konačno uputi prijedlog sporazuma o razgraničenju između BiH i Crne Gore u parlament BiH”.

“Ukoliko bi se na sjednici neki od članova Predsjedništva tome usprotivio, on ima mogućnost povlačenja vitalnog nacionalnog interesa. Ali ovako kako stvari sada stoje, iz Predsjedništva se šalje ‘vruć krompir’ parlamentu i ulazimo u sukob s Crnom Gorom. Sutorina nije naša i u bilo kakvoj arbitraži ne bismo imali nikakve šanse”, smatra Prodanović.

Za razliku od njegovih kolega, Sadiku Ahmetoviću, zastupniku SDA u Parlamentu BiH, dobro je poznato i pitanje Malinjaka. On naglašava da je, prema njegovim informacijama, to teritorija BiH!

“Područje Malinjaka je de fakto na teritoriji BiH, ali to šumsko bogatstvo eksploatira Crna Gora. Naravno, to treba i službeno utvrditi, ali najprije treba vidjeti kako će se proći Rezolucije o Sutorini”, zaključuje Ahmetović.

O ovom pitanju, navode Nezavisne novine, već bruje i crnogorski mediji, što dovoljno govori da su u ovoj susjednoj državi ozbiljno shvatili zahtjeve bh. strane za konačno utvrđivanje granice i vraćanje dijelova njihove teritorije pod jurisdikciju BiH, što svakako može dugoročno opteretiti odnose dvije države.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo