Utorak, 27 srpnja, 2021

Nakon tragedije na Dobrinji: Šta je građanima Sarajeva poručio načelnik Semir Efendić

Nemojte propustiti

Povodom tragedije koja se dogodila na Dobrinji, kada je na igralištu smrtno stradao 12-godišnji S.P., na svom Facebook profilu oglasio se i načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efenedić. Dječaka je usmrtila konstrukcija gola koji nije bio fiksiran na igralištu, a brojni građani Sarajeva od nedjelje izražavaju svoje negodovanje i traže odgovornost nadležnih općinskih vlasti.

U nastavku prenosimo u cjelosti njegov komentar:

-Prije dva dana na igralištu na Dobrinji tragično je stradao dječak od 12 godina S.P. Danas mu je klanjana dženaza i molim Allaha Dž.š. da mu podari lijepi Dženet, a njegovoj porodici sabur u ovim teškim trenucima.

Žao mi je što ovaj tragični događaj neke stranke i internet portali pokušavaju koristiti za ličnu diskreditaciju mene kao načelnika i politički obračun ne uzmajući u obzir činjenice koje su nesporne. A činjenica je da više od stotinu igrališta u Kantonu Sarajevo nemaju adekvatnu zaštitu niti održavanje. Isto tako značajan broj igrališta u sklopu naselja kao i školskih objekata ima golove koji nisu fiksirani za podlogu i koji pod određenim okolnostima mogu biti uzrok nesreće.

To što je Općina prije određenog vremena sanirala ogradu i postavila umjetnu travu na ovo igralište sigurno nije umanjilo sigurnost njegovog korištenja nego upravo suprotno. Također, općinsko preduzeće Lokom koje upravlja obližnjom sportskom dvoranom pokušalo je održavati i ovo igralište iako to nije njegova obaveza niti nadležnost, ali nije uspjelo u tome jer su građani osporavali pravo Lokoma da upravlja ovim igralištem koje je javna površina, a i devastacije igrališta naročito u noćnim satima nisu se mogle spriječiti.

Danas smo održali sastanak sa predstavnicima KJKP Park sa kojima je dogovoreno da se od sutra detaljno pregledaju sva igrališta na teritoriji Općine Novi Grad i da se ona na kojima golovi nisu fiksirani pričvrste za podlogu ili potpuno uklone do daljnjeg, ta da se i ostali mobilijar koji može biti opasan ukloni. Također u narednim danima tražit ćemo održavanje sastanka sa svim nadležnim institucijama Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i ostalih općina kako bi se iznašlo sistemsko rješenje za efikasno održavanje javnih površina, koje, zbog podijeljenih nadležnosti, objektivnog nepostojanja kapaciteta Javnih preduzeća da kvalitetno održavaju javne površine, i enormnog devastiranja svih sadržaja koji nisu pod stalnim nadzorom, predtavljaju problem svih općina i građana u Kantonu Sarajevo.

Iako sam od predstavnika Treće policijske uprave jučer upoznat da se sam događaj od nedjelje tretira kao nesretan slučaj, podržavam sve dalje aktivnosti koje nadležni organi budu povodili oko utvrđivanja nečije eventualne lične ili institucionalne odgovornosti, napisao je Efendić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo