Srijeda, 6 srpnja, 2022

Nakon uklanjanja nelegalnog objekta: Nana Fata tužit će RS i tražiti nadoknadu štete

Nemojte propustiti

Koliki će biti iznos odštetnog zahtjeva, advokat Karkin nije mogao kazati.

Sarajevski advokat Rusmir Karkin, koji je nakon smrti svog oca advokata Fahrije Karkina preuzeo zastupanje Fate Orlović pred nadležnim sudovima u procesu izmještanja crkve iz dvorišta njene kuće u Konjević Polju, potvrdio je da je u toku priprema tužbe protiv RS-a za naknadu materijalne i nematerijalne štete porodici Orlović, piše Politicki.ba.

„Imajući u vidu sudske presude, posebno presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR), postoji osnov za podnošenje tužbe za naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale dugogodišnjom uzurpacijom parcele porodice Orlović na kojoj je bila smještena crkva.

Oni koji su tolike godine uzurpirali imovinu Fate Orlović morali su znati da će nakon izvršenja presude uslijediti tužba za naknadu štete.

Tužba je dobrim dijelom već pripremljena, još je dorađujemo i nadam se pozitivnom ishodu“, rekao je advokat Rusmir Karkin.

Koliki će biti iznos odštetnog zahtjeva, advokat Karkin nam nije mogao kazati.

Također, nije mogao odgovoriti ni na pitanje da li očekuje „sudsku opstrukciju“ u ovom slučaju, ali je uvjeren da tamo, gdje postoji pravni osnov “spor mora biti pravično i na vrijeme okončan“.

Kćerka Fate Orlović, Hurija Karić, kazala je da njena majka, kao i cijela porodica duguju neizmjernu zahvalnost advokatu Rusmiru Karkinu, kao i njegovom rahmetli ocu Fahriji Karkinu za sve što su činili tokom dugogodišnje pravne borbe da se izmjesti crkva sa Orlovića imanja.

„Advokat Rusmir se već konsultirao s nama vezano za tužbu i sve je u njegovim i Božijim rukama.

Moja majka, kao i cijela naša porodica imaju puno povjerenje u sve što radi advokat Karkin i mi ćemo mu u potpunosti biti na raspolaganju“, poručila je Hurija Karić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U dijelu BiH daju 100 maraka mladima: Online registracija je otvorena

Jednokratnu novčanu pomoć mogu da ostvare mladi rođeni od 1. jula 1993. do 1. jula 2006. godine U Republici Srpskoj...

Možda vas zanima i ovo