Petak, 26 veljače, 2021

“Nama je 10 maraka veliko kao kuća”: Tužna priča desetoročlane porodice Bajadžić iz Bihaća

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Najgore mi je kada nemam ni marku da im dam da ponesu za sendvič. Muž nekad i posudi da bismo im dali za školu da imaju. Za nas je 10 maraka veliko kao kuća – ističe Fatima.

porodica bojadzic1Traži pomoć

Prema riječima Fatime Bajadžić, u ovoj kući, koju je njen suprug Derviš naslijedio od svoga oca i otad nije ništa ulagao u nju, ova porodica živi već 25 godina. Kao bivši borac, Derviš je postao “nepoželjan” kod vladinih i nevladinih boračkih organizacija jer stalno traži neku pomoć da bi prehranio svoju porodicu.

– Idem radim za dnevnicu, za sitne pare i kad zaradim deset maraka, prezadovoljan sam. Međutim, posla nema i s obzirom na to da je zima, prilike da se šta zaradi su vrlo male – kaže Derviš i naglašava da su mu mnogi načelnici i komandanti obećavali “kule i gradove”, ali su te njihove riječi ostale samo prazna priča.

Gladni u školi  

Imaju osmero djece. Dvije kćerke koje su već trebale biti u srednjoj školi, ostale su s osnovnom, jer roditelji nemaju novca da ih školuju. Za manju djecu koja idu u osnovnu školu je donekle i lakše, jer država, uglavnom, rješava pitanje knjiga, ali problem osiguravnja hrane nekad je razlog da ih ne pošalju na nastavu.

– Najgore mi je kada nemam ni marku da im dam da ponesu za sendvič. Muž nekad i posudi da bismo im dali za školu da imaju. Za nas je 10 maraka veliko kao kuća – ističe Fatima.

Svi koji žele pomoći ovoj porodici u hrani, odjeći, novcu mogu ih kontaktirati na broj 062/550-120.

kuca bojadziciZbog duga u mraku

Dok im je Biro za zapošljavanje prije tri-četiri godine davao 150 KM, kaže Derviš, nekako se i moglo živjeti. S tim primanjima mogao je podmiriti račune za struju i vodu koji su mu najveći problem. Međutim, sada im nerijetko zbog duga isključe struju te budu u mraku.

(Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo