Četvrtak, 19 svibnja, 2022

“Nama je 10 maraka veliko kao kuća”: Tužna priča desetoročlane porodice Bajadžić iz Bihaća

Nemojte propustiti

Najgore mi je kada nemam ni marku da im dam da ponesu za sendvič. Muž nekad i posudi da bismo im dali za školu da imaju. Za nas je 10 maraka veliko kao kuća – ističe Fatima.

porodica bojadzic1Traži pomoć

Prema riječima Fatime Bajadžić, u ovoj kući, koju je njen suprug Derviš naslijedio od svoga oca i otad nije ništa ulagao u nju, ova porodica živi već 25 godina. Kao bivši borac, Derviš je postao “nepoželjan” kod vladinih i nevladinih boračkih organizacija jer stalno traži neku pomoć da bi prehranio svoju porodicu.

– Idem radim za dnevnicu, za sitne pare i kad zaradim deset maraka, prezadovoljan sam. Međutim, posla nema i s obzirom na to da je zima, prilike da se šta zaradi su vrlo male – kaže Derviš i naglašava da su mu mnogi načelnici i komandanti obećavali “kule i gradove”, ali su te njihove riječi ostale samo prazna priča.

Gladni u školi  

Imaju osmero djece. Dvije kćerke koje su već trebale biti u srednjoj školi, ostale su s osnovnom, jer roditelji nemaju novca da ih školuju. Za manju djecu koja idu u osnovnu školu je donekle i lakše, jer država, uglavnom, rješava pitanje knjiga, ali problem osiguravnja hrane nekad je razlog da ih ne pošalju na nastavu.

– Najgore mi je kada nemam ni marku da im dam da ponesu za sendvič. Muž nekad i posudi da bismo im dali za školu da imaju. Za nas je 10 maraka veliko kao kuća – ističe Fatima.

Svi koji žele pomoći ovoj porodici u hrani, odjeći, novcu mogu ih kontaktirati na broj 062/550-120.

kuca bojadziciZbog duga u mraku

Dok im je Biro za zapošljavanje prije tri-četiri godine davao 150 KM, kaže Derviš, nekako se i moglo živjeti. S tim primanjima mogao je podmiriti račune za struju i vodu koji su mu najveći problem. Međutim, sada im nerijetko zbog duga isključe struju te budu u mraku.

(Dnevni avaz)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Danas ističe rok: Zbog nedostatka novca CIK poništava dio javnih nabavki za izbore

Centralna izborna komisija BiH našla se u nezavidnoj poziciji jer vlast na državnom nivou nije osigurala 12.528.000,00 KM potrebnih...

Možda vas zanima i ovo