Subota, 1 listopada, 2022

Namirnice koje ne trpe podgrijavanje

Nemojte propustiti

Svježe pripremljeni obroci u današnjem brzom načinu života postaju sve veći luksuz, a podgrijana hrana kojoj pribjegavamo u ovom slučaju jedan je od najgorih neprijatelja našeg zdravlja.

spinatPodgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina u sebi sadrže spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni toanije toksični ističe nutricionistkinja Alma Bunić za portal Zadovoljna.hr. i navodi koje to namirnice gube nutritivna svojstva, enzime i podgrijavanjem postaju toksične:

Špinat, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj grupi i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.

Gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stepeni.

Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime kada se ohladi u krompiru dolazi do povećanja udjela otpornog skroba koji ima probiotsko djelovanje.

Meso zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznate našem organizmu, neprobavljive pa samim time i toksična.

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena sa mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi smjelo biti opcija.

Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice koje najmanje gube na nutritivnim vrijednostima i čiji sastav ostaje relativno nepromijenjen. Tu spadaju: riža, proso, amarant, ječam i zob.

Savjet: Podgrijavanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrijete samo tekućinu, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane prije konzumiranja pametno ih je raspodijeliti u manje porcije kako biste izbjegli podgrijavanje u više navrata.

Topla vodena kupelj idealno je rješenje za grijanje primjerice ribe i mesa jer na ovaj način povoljna temperatura ne uzrokuje nastanak štetnih tvari u namirnicama.

(Nezavisne)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Doputovao iz Rumunije: Sting stigao u Sarajevo

Sting je danas sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Svjetska pop zvijezda je doputovala iz Rumunije privatnim avionom sa svojim bendom,...

Možda vas zanima i ovo