Petak, 22 listopada, 2021

Namirnice koje štite kožu od sunca

Nemojte propustiti

Neke namirnice imaju ulogu u zaštiti kože od sunca. Paradajz je najkorisniji, takođe narandžasto voće, a i povrće može pomoći. Najbolja vijest je da je tamna čokolada veoma djelotvorna.

paradajzNajbolji način da zaštitite kožu i spriječite opekotine je da stavite losion. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da određene namirnice igraju ulogu u zašititi kože od sunca.

I dok savjeti ne boravite na suncu u periodu od 11 do 15h i koristite zašititnu kremu su značajni, obraćanje pažnje na ono što jedemo je takođe korisno.

„Različite namirnice su u stanju da obezbjede ograničenu zaštitu”: tvrdi Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa.

Nutricionista Juliette Kellow otkriva koje namirnice imaju veću ulogu od samog punjenja stomaka:

Paradajz (čini našu kožu otpornijom na sunce, obrađeni i kuvani paradajz je još korisniji nego svježi).

Narandžasto voće i povrće (šargarepa, slatki krompir, bundeva, mango, kajsija i dinja predstavljaju bogati antioksidans beta-karoten, koji predstavlja zašititu od opekotina).

Vitamin C i E (pomažu u zaštiti od opekotina, čiste kožu i uništavaju ćelije od slobodnih radikala UV zraka).

FAT faktor (dodavanje maslinovog ulja, avokada ili neslanog oraha i sjemenki u salatu čini kožu bezbednijom jer ne samo da posjeduje vitamin E nego je takođe prepun mononezasićenih masti).

Zeleno povrće (pomaže u zaštiti kože i očiju, osim što su bogati beta-karotenom, zeleno povrće kao što je kelj, spanać, brokoli, boranija, grašak, takođe su bogati luteinom i zeoksantinom, ovi antioksidanti se nalaze u makuli oka, gdje im pomaže da filtriraju UV dnevnu svjetlost, drugim riječima, oni se ponašaju kao prirodne naočare za sunce).

Tamna čokolada (antioksidans zvani flavanols u kakau čini čuda, ljudi koji jedu 20 gr čokolade sa visokim procentom kakao mase svaki dan u stanju su da izdrže duplo više UVB zraka nego oni koji ne konzumiraju čokoladu).

(Cafe.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo