Srijeda, 16 lipnja, 2021

Namirnice uz pomoć kojih ćete nadoknaditi 20 posto dnevnog unosa vode

Nemojte propustiti

Ako ne možete da uvijek ispunite preporuke stručnjaka i da popijete osam čaša vode dnevno, neophodnu tečnost možete da unesete hranom. I to onom koja u sebi sadrži 90 procenata vode.

lubenicaKonzumiranjem sljedećih namirnica nadoknadit ćete 20 posto dnevnog unosa vode.

Krastavac
Ovo ljetno povrće sadrži najviše vode od sve čvrste hrane, 96,7 procenata. Odličan je u salatama ili narezan na kriške s humusom. Ako želite da pojačate njegovu moć hidratacije, izmiksajte u blenderu krastavac, nemasni jogurt, nanu i led i dobit ćete ukusnu supu.  Supa uvijek hirdrira, a ona hladna od krastavaca je sjajan izbor za sve one koji ne vole toplu ili vruću hranu ljeti.

Paradajz
Paradajz sadrži oko 94,5 posto vode, a očišćen i narezan uvijek je odličan dodatak ili glavni sastojak salata, sendviča i soseva.

Zelena paprika
Paprike svih boja sadrže dosta vode, ali zelene paprike su najbogatije njome. Crvene i žute imaju oko 92 posto vode, a zelena paprika sadrži čak 93,9 posto vode. Takođe, zelene paprike sadrže jednak udio antioksidanta kao i slađe varijante ovoga povrća.

Lubenica
Prilično je očigledno da je lubenica puna vode. Sadrži 91,5 posto ove tečnosti, ali ova sočna ljetna poslastica, takođe, je među najboljim izvorima likopena. Riječ je o antioksidansu koji se nalazi u crvenom voću i povrću i koji pomaže u borbi protiv raka. Iako je puna vode, lubenicu možete i da kombinujete sa vodom. Čašu vode s kockicama lubenice držite u frižideru i po potrebi pijte. Napitak osvježava i odličan je podsticaj da pijete još vode.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo