Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Nana Fata Orlović: Neka mi očiste avliju i nose objekat da je ja ne bih sad minirala kad je sve gotovo

Autor:OKanal

Nemojte propustiti

Fata Orlović apeluje na zvaničnike u RS-u da ispoštuju odluku Suda u Strasbourgu i izmjeste crkvu. Borba je preduga, umorila se, kaže, ali nije odustala, niti će.

Nana Fata Orlović trenutno je u Srebreniku kod kćerke i zeta, tu je često i unuka. Porodični ambijent joj pomaže u bržem oporavku. Zbog problema sa plućima u proteklih nekoliko mjeseci dva puta je bila hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

– Dobro sam, ali me nervira ova nepravda. Ozdravila bih brzo kad bi Bog dao pravdu, ne mogu ni ozdraviti kad je nepravda sve osvojila, 22 godine je za mene golemo, kaže nam nana Fata.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Ona je dobila spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH zbog bespravne crkve na njenom zemljištu. Rok za uklanjanje te crkve istekao je početkom proljeća prošle godine, ali zbog pandemije nije ispoštovan.

– Molim dobre ljude da ovo sklone, da i ja dahnem. Ja sam u ratu i sad, a pogotovo dalje. Neka je nose i očiste mi avliju, da i ja dahnem dušom. Hoću da popijem kahvu u svojoj avliji k’o ostali narod, kaže Orlović.

Nakon kontrole na koju u UKC Tuzla mora za desetak dana, Fata Orlović planira ići u Konjević-Polje jer, kaže, osim kahve ima i posla.

– Uzorala sam, hoću da sijem krastavce i krompire, nemam drugog izlaza. Meni nije davala ni Federacija ni RS. Ja sam sve uradila na svoje nokte i ono što mi moja djeca pošalju, niko drugi meni nije dao ništa, kaže Orlović.

Ona apeluje na zvaničnike u RS-u da ispoštuju odluku Suda u Strasbourgu i izmjeste crkvu. Borba je preduga, umorila se, kaže, ali nije odustala, niti će.

– Pozivam ih da nose svoj objekat ako im treba da je ja ne bih sad minirala na kraju kad je sve gotovo, kaže Fata Orlović.

A poziva nana Fata već dvadeset godina. Uzalud: političke igrarije sa životima ljudi i živcima onih koji su preživjeli pakao Srebrenice nadilaze zdrav razum.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo