Petak, 27 siječnja, 2023

Napad u Bostonu izveden ekspres loncima punjenim ekserima

Nemojte propustiti

Eksplozivna naprava, koja je ubila troje, a ranila više od 170 ljudi na Bostonskom maratonu, bila je napravljena od ekspres lonaca, punjenih metalom i čeličnim kuglicama, rekla je danas osoba upućena u istragu.

eksplozija-bostonTa neimenovana osoba je navela da su u eksploziji korišteni ekspres lonci od šest litara, stavljeni u crne vreće za kampovanje, postavljene po zemlji. Vreće su bile napunjene komadićima metala, eksera i metalnih kuglica.

Predsjednik SAD Barack Obama proglasio je bombaški napad u Bostonu terorističkim aktom, a novinarima u Bijeloj kući je naveo da američke vlasti još ne znaju ko stoji iza njega, a takođe niko nije ni preuzeo odgovornost.

Glavni agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Richard DesLauriers rekao je da će “ići do kraja svijeta” kako bi pronašli onoga ko je juče izveo smrtonosni napad tokom jednog od najčuvenijih praznika Bostona, Dana patriota.

On je dodao da je FBI tokom istrage dobio “brojne dojave”, razgovarao sa svjedocima i analizirao mjesto zločina.

Jedan evropski bezbjednosni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je da prvi dokazi ukazuju da napad nije djelo bombaša samoubica, ali da je još prerano da bi ta mogućnost u potpunosti bila isključena.

Pakistanski talibani, koji su prijetili napadima u SAD zbog podrške koju Vašington pruža pakistanskoj vladi, odbacili su danas odgovornost za napad.

Snažne eksplozije desile su se u razmaku od 10 sekundi i oko 90 metara, usmrtivši, prema posljednjim podacima, troje ljudi, a ranivši više od 170.

Doktori su naveli da su iz tijela povrijeđenih izvadili mnoštvo oštrih predmeta, od eksera do čeličnih kuglica.

(Tanjug)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo