Petak, 30 rujna, 2022

Napeto na Mediteranu: Moćna ruska nuklearna podmornica snimljena u blizini Italije, može nositi do 40 krstarećih raketa Kalibr

Nemojte propustiti

Vjerovatno je ondje raspoređena kako bi zamijenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila Mediteran 24. augusta i primjećena je kako plovi prema Velikoj Britaniji.

Ruska nuklearna podmornica, najbolja u arsenalu ruske mornarice, navodno je uletjela Mediteran, izvještava IBT. Prema odbrambenom analitičaru, H.I. Suttonu, stručnjaku za podmornice, obavještajni podaci otvorenog izvora sugeriraju da ruska nuklearna podmornica djeluje u blizini Italije. Njena je misija navodno odvraćanje snaga NATO-a od ukrajinskog rata.

Riječ je o podmornici Severodvinsk, najboljoj jurišnoj podmornici ruske mornarice koja se posjeduje neusporedivu stealth tehnologiju, aktivnu protutorpednu odbranu i protuzračnu sposobnost. Može nositi do 40 krstarećih raketa Kalibr za kopneni napad s dometom od 1.600 milja – a svaka od njih mogla bi imati nuklearnu glavu.

Prema izvještajima, nije tačno jasno koliko dugo i otkad podmornica djeluje u regiji. Vjerovatno je ondje raspoređena kako bi zamijenila krstaricu klase Slava Maršal Ustinov, koja je napustila Mediteran 24. augusta i primjećena je kako plovi prema Velikoj Britaniji.

Prema Suttonu, i taj je manevar trebao poslužiti neprimjetnom uvlačenju ove podmornice u mediteranske vode.

U međuvremenu je i talijanska vlada potvrdila prisutnost podmornice u regiji. Italija navodi da su “kretanja ruskih jedinica u Sredozemlju poznata” nadalje napominjući da “podmornica o kojoj je riječ vrši tranzit u međunarodnim vodama ne narušavajući suverenitet obalnog područja.”

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo