Nedjelja, 23 lipnja, 2024

Napetost raste, Hrvatska i Srbija se sve više naoružavaju: NATO otvara bazu na Balkanu

Preporučeno

U januaru su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta NATO i Albanija obećali su 50 miliona eura za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Stara zračna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala bi postati taktička operativna postaja NATO-a kada se ponovno otvori 2023. godine, piše Euronews.

Vojna potrošnja sada je u porastu u velikom dijelu Europe, ponajviše u Njemačkoj, ali i na Balkanu. Napetosti rastu i u blizini Albanije. Čini se da su Hrvatska, koja je članica NATO-a, i Srbija, koja se protivi savezu, u mini utrci u naoružanju, piše Euronews.

Upravo se čita:  Drama u školi: Učeniku zaključio četiri, pa došla majka i zaprijetila

Srbija je od Rusije nabavila nadograđene avione MiG-29, tenkove i raketne sustave, dok je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih zrakoplova Rafale.

U januaru su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta NATO i Albanija obećali su 50 miliona eura za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Upravo se čita:  Objavljeni detalji eksplozije: Ovo su ubijeni škaljarci u Cetinju

Mali obližnji grad Kuçovë nazvan je Staljinov grad tokom albanskog komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vodstvom vođe Envera Hoxhe koji je, unatoč tome što je bio komunist, na kraju antagonizirao SSSR, Kinu i obližnju Jugoslaviju nakon Drugog svjetskog rata, pretvarajući ga u pustinjačko stanje.

Nakon pada komunističkog režima 1990., albanska vojska imala je više od 200 mlaznjaka, uglavnom raznih modela MiG-ova, u tri zračne baze. Većina ih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su letjeti 2005. godine.

Upravo se čita:  Crnogorci dižu helikoptere da bi otklonili kvar koji je Balkan ostavio bez struje

Albanske zračne snage sada imaju nekoliko helikoptera, uglavnom Bells i Eurocoptera te očekuju da će dobiti nekoliko Blackhawka, piše Euronews.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ramo Isak promovisao novu pjesmu: Na jedno oko spavaju tvoji lavovi

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, Ramo Isak, danas je objavio patriotsku pjesmu pod nazivom "Snaga naroda". Pjesma...

Još vijesti za vas