Odgovor BH Telecoma konkurenciji: Dolazi li vrijeme za domaću TV produkciju visokog ranga? | | Bh-index

Odgovor BH Telecoma konkurenciji: Dolazi li vrijeme za domaću TV produkciju visokog ranga?

Izdvojeno    Datum: 14.02.2020.    
Autor: Redakcija


Ovaj konkurs je veliki iskorak BH Telecoma u odnosu na svoje dosadašnje poslovanje, a može biti veliki i korak za povratak snage bh. televizijske produkcije.

Danas je BH Telecom objavio konkurs za domaće nazavisne producentske kući u cilju pokretanja visoko kvalitetnih igranih TV serija za potrebe njihovog servisa Moja TV.

Ovo je praksa koju već koriste svi veliki svjetski telekom operateri, a u protekle dvije godine i operateri u Srbiji (SBB/Telemach i MTS), što je rezultiralo pokretanjem velikog broja visokokvalitetnih igranih TV serija (Senke nad Balkanom, Ubice mog oca, Žigosani u reketu, Državni službenik, Besa i druge). Istovremeno i u Hrvatskoj se uveliko već producira ovaj vid televizijskog programa (Novine, Nestali i druge serije sa ozbiljnim produkcijskim budžetima).

Nažalost, tržište u BiH ostalo je van svih ovih procesa, tv. stanice jedva preživljavaju, dok je Telemach, ali u posljednje vrijeme i M-Tel, počeo preuzimati korisnike od drugih operatera, uključujući i najvećeg operatera u zemlji – BH Telecom, upravo zahvaljujući, osim sportskom programu, produkciji velikih igranih TV serijala.

Ovaj proces je potpuno išao na štetu domaćeg tv. tržišta, budući da se u BiH emitira dominantno program proizveden u Srbiji i Hrvatskoj. U toj igri je BiH ponovo postala medijska kolonija Hrvatske i Srbije, bez vlastite domaće igrane TV produkcije.

Zato je sama najava, objavljena prošle godine, da će BH Telecom krenuti sa produkcijom domaćih visokokvalitetnih igranih TV serija došla kao posljednja šansa da se zaštiti domaća produkcija u BiH, ali i istovremeno jedini način da BH Telecom sačuva svoju poziciju na tržištu usluga koje nude telekom operateri.

Upravo se čita:  Sarajlija ogorčen: Ne mogu da se liječim jer se doktorici 'ne da napisati uputnicu'... Zašto se pravi problem oko svakog papira? Dokle više?!

Sada je BH Telecom objavio svoj prvi konkurs za nezavisne produkcije i time pokazao da ozbiljno planira da povede utakmicu protiv svoje sve agresivinije konkurencije iz regije.

Evo šta BH Telecom planira da finansira ove godine u cilju produkcije domaćih igranih TV sadržaja u BiH:

1. High end igrana serija visoke produkcijske vrijednosti, ranga A+ produkcije;

2. Igrana serija srednje produkcijske vrijednosti, ranga visoke B produkcije, forma procedurals;

3. Igrana serija srednje produkcijske vrijednosti ranga visoke B produkcije, forma sitcom.

U javnom pozivu se navodi kako „ciljna grupa kojoj se Društvo obraća putem plasmana ekskluzivnih sadržaja su svi gledaoci TV-a, geografski primarno korisnici platformi Društva MOJA TV, a potom i regije ex-Jugoslavije i dijaspore (isto govorno područje), a koji imaju potrebu za kvalitetnim „domaćim“ sadržajem.

Preferirani žanrovi su univerzalne životne teme koje se dotiču svakog čovjeka, bezvremenske i relevantne za vrijeme u kojem živimo.

Tražimo originalne i inovativne ideje autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine koje vrstama i sadržajem odgovaraju formi – kako je navedeno.

Potraga za novim hit serijama započinje od danas i krajnji rok prijave za producente je 14. april ove godine.

Ovaj konkurs je veliki iskorak BH Telecoma u odnosu na svoje dosadašnje poslovanje, a može biti veliki i korak za povratak snage bh. televizijske produkcije.

Svi zainteresovani više mogu saznati u javnom pozvu BH Telecoma.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.