Utorak, 27 srpnja, 2021

Napokon se neko sjetio: Kraj divljanju vozača kroz centar Sarajeva, kamera u ulici Maršala Tita do kraja godine, i ne samo tu…

Nemojte propustiti

Postavljanjem kamere na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici mogao bi se preduprijediti i broj saobraćajnih udesa kojima je vrlo često uzrok neprilagođena brzina.

Divljanje automobilima i motorima glavnom sarajevskom saobraćajnicom u ulici Maršala Tita svakodnevni je prizor kojim svjedoče svi drugi učesnici u saobraćaju ali i brojni šetači. Brzina kojom projure nesavjesni vozači prelazi i trocifren broj, a o buci koju pritom proizvode motorima da i ne govorimo.

Iako je riječ o samom centru grada i ulici u kojoj se dogodilo stotine saobraćajnih nesreća još uvijek nije postavljena kamera koja bi koliko-toliko usporila bahate vozače dok prolaze tim dijelom grada.

Kamere su u ranijem periodu postavljene na više frekventnih lokacija, a kako je za NAP potvrdio portparol MUP KS Mirza Hadžiabdić u ovoj godini doći do proširenja postojećeg sistema postavljenih kamera.

Tako da se očekuje da jedna kamera bude postavljena i na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici na dionici od Vječne vatre do raskrsnice kod BBI centra.

Videokamere koje su postavljene na više lokacija u Sarajevu uvezane su sa nadležnim policijskim stanicama. Snimaju i bilježe sve što se dešava na tim mjestima.

Kamere su i u ulici Zmaja od Bosne (na Pofalićima), dok su dvije postavljene na Otoci i one pokrivaju oba pravca saobraćajnice. Videokamere su i na raskrsnicama ulica Maršala Tita i Alipašina, zatim Derviša Numića i Put Mladih muslimana te na raskrsnici ulica Obala Kulina bana i Mustaj-pašin mejdan.

Postavljanjem kamere na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici mogao bi se preduprijediti i broj saobraćajnih udesa kojima je vrlo često uzrok neprilagođena brzina.

Prema podacima Uprave policije MUP KS toku 2019. godine na području Kantona Sarajevo dogodila se 9.231 saobraćajna nesreća. U saobraćajnim nezgodama, nažalost, nastradalo je ukupno 1.050 lica, dvanaest lica je poginulo dok je 1.038 lica povrijeđno 172 teže i 866 lakše.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo