Utorak, 9 ožujka, 2021

Naređeno zatvaranje: Napadač iz Beča posjećivao i mesdžid na čijem čelu je Muhamed Porča iz BiH

Autor:DW/Avaz

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer opisao je zatvaranje kao “važan korak” protiv onih koji pokušavaju zloupotrijebiti vladavinu zakona u Austriji.

Vlasti Austrije naredile su zatvaranje mesdžida u koju je često navraćao napadač koji je ubio četiri osobe u Beču, piše Deutsche Welle, prenosi “Avaz“.

Nakon krvavog pohoda u Beču, austrijske vlasti zatvorile su dva objekta u gradu koje su navodno povezane s napadačem Kujtimom Fejzulaijem porijeklom iz Sjeverne Makedonije.

Jedan od zatvorenih mesdžida je pod nazivom “Tewhid” na čijem čelu je Muhamed Porča iz BiH.

I mesdžid “Tewhid” posjećivao je dvadesetogodišnji naoružani napadač, piše Deutsche Welle.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer opisao je zatvaranje kao “važan korak” protiv onih koji pokušavaju zloupotrijebiti vladavinu zakona u Austriji.

– Uvijek ćemo se suočiti s izazovom nasilnih ljudi, kriminalnih organizacija koje se pokušavaju sakriti iza vladavine zakona, pravnih struktura – to će biti trajna bitka – rekao je Nehammer.

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji (IZBA) saopćila je danas da džamija “Tewhid” u Beču, koja je zatvorena, nikada nije bila članica IZBA-e niti je postojala bilo kakva institucionalna saradnja između ove zajednice i spomenute džamije.

– Danas smo iz sredstava informisanja saznali o zatvaranju džamije “Tewhid” u Beču. Kako bismo izbjegli netačne interpretacije događaja, ovim putem obavještavamo javnost da navedena džamija nikada nije bila članica Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji niti je postojala bilo kakva institucionalna saradnja između naše zajednice i džamije “Tewhid” – kaže se u saopćenju IZBA-e.

Dodaje se kako je Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji baštinik islamske tradicije Bošnjaka i da organizirano pruža usluge svojim članovima.

– Svi imami naše zajednice normativnim aktima su obavezani poštivati zakon Republike Austrije, te njegovati i unaprjeđivati kulturu suživota, međureligijskoga dijaloga i razumijevanja – ističe se u saopćenju.

Također se navodi kako je nadležna institucija za džamiju “Tewhid” bila Islamska zajednica u Austriji (Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich IGGÖ).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić se napokon oglasila: Žao mi je što su neki ljudi moju izjavu pogrešno shvatili

Nakon što se pojavila informacija da je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim...

Možda vas zanima i ovo