Subota, 12 lipnja, 2021

Naredne sedmice u BiH stižu vakcine iz Hrvatske, u proceduri i donacija Malezije

Autor:NAP.ba

Nemojte propustiti

Kada je riječ o najavljenim donacijama iz Hrvatske, Malezije i Slovenije iz MCP su potvrdili da je realizacija donacije s Hrvatskom u završnoj fazi.

Bosna i Hercegovina pregovara sa državama Europske unije, među kojima je Poljska, o kupovini cjepiva koja te države mogu da prodaju. Prema Poljskoj iskazana je potreba za 380.000 vakcina AstraZeneca i u toku su dogovori o toj kupovini, potvrđeno je za Patriju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Ministarstvu civilnih poslova trenutno je najveći prioritet kupovina cjepiva kroz mehanizam EU4HEALTH kako bi što uspješnije utrošili sredstva IPA pretpristupne pomoći”, navode u odgovoru.

Kada je riječ o najavljenim donacijama iz Hrvatske, Malezije i Slovenije iz MCP su potvrdili da je realizacija donacije s Hrvatskom u završnoj fazi.

“Očekujemo u narednom tjednu da će cjepiva stići u BiH. Kada je riječ o druge dvije donacije, donacija iz Malezije je u proceduri, dok Ministarstvo nema zvanične informacije o namjeri donacije iz Slovenije”, navode.

Hrvatska bi trebala donirati vakcine AstraZeneca i to od 20.000 do 30.000 doza, dok je iz Malezije najavljeno 50.000 kineskih vakcina.

Najveći pojedinačni donator vakcina BiH je Srbija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo